Калин Поповски: Никой не знае колко са фалшивите ТЕЛК-ове в България

По думите му над 300 000 души между 18 и 60 години получават инвалидни пенсии

В понеделник от Здравното министерство ще оповестят мерките си за борба с фалшивите ТЕЛК-ове. По този повод доктор Калин Поповски, депутат от ВМРО, заместник-председател на Социалната комисия в НС и член на Здравната комисия коментира пред БНР:

"Никой не знае колко са фалшивите ТЕЛК-ове в България. Знаем само официалния брой на хората, придобили право на инвалидни пенсии – над 10% от работоспособното население. Над 300 000 души между 18 и 60 години получават такива пенсии. Големият проблем идва и в детските пенсии, където децата са между 30 и 40 000 души, също през ТЕЛК – комисии. Там пенсиите са много сериозни - за трета група са 350 лв., за втора група - 450 лв.  на месец, а първа група - 930 лв. За реално болните деца никой не коментира. Тук става въпрос, че се промъкват през тези комисии деца, на които родителите, през посредници…“.

За "Хоризонт" той изтъкна, че на посредниците може да се противодейства чрез „мерки от полицията и мерки от прокуратурата“. Политикът припомни, че е адресирал темата за фалшивите пенсии от трибуната на Народно събрание преди почти преди две години. Лекарите в ТЕЛК получават възнаграждения от порядъка на 7-800 лв. на месец и "някои от тях се изкушават и поради материални причини", допълни той в ефира на предаването "Преди всички".

„Ние сме много либерални в този модел законодателство. В Германия, хората в работоспособното население, които получават инвалидни пенсии, не работят, а тези, които работят, не получават инвалидни пенсии“.

Според Поповски хората, които имат тежки заболявания, трябва да получават по-големи пенсии, а тези с по-леки, да работят на по-леки места.

"Балансът е трудно да бъде постигнат толкова бързо, защото хората са много, а част от тях неправомерно източват този фонд, който не е малък – 1,7 млрд. Ако този фонд реално стига само до тези хора, които наистина имат нужда, те ще бъдат с едни много по-сериозни пенсии и няма хора, които взимат 150-160 или 200 лв. инвалидни да работят каквото и да е, за да се изхранват. Нали разбирате, че те са също на ръба на социалното оцеляване“.

Депутатът изтъкна, че в такъв случай бюджетът на НОИ няма да бъде намален, а само ще бъдат увеличени средствата за хората, които наистина се нуждаят от тях.

Идеята ТЕЛК-овете да преминат към НОИ още не е обсъждана в комисиите в НС. Според депутата има резон това да се случи, тъй като контролът ще е по-засилен.