В Плевен гостува изложба за 140-годишнината от Учредителното събрание и Търновската конституция - pleven.utre.bg

В Плевен гостува изложба за 140-годишнината от Учредителното събрание и Търновската конституция

04 февруари 2019, 12:45 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    plevenutre.bg

Изложбата ще гостува във всички 28 области

Документална изложба, посветена на 140 години от Учредителното събрание, приело Търновската конституция, ще бъде представена в Плевен на 11 февруари от 15.30 часа. На пресконференция днес областният управител на област Плевен Мирослав петров представи инициативата на Народното събрание на Република България и Държавна агенция „Архиви“. В Плевен любезен домакин на изложбата ще бъде ХГ "Илия Бешков".

"В 40 табла, изготвени по документи от Централния държавен архив и архивите в страната, са проследени подготовката на това знаменателно събитие”, каза областният управител Мирослав Петров. Той посочи, че следвайки хронологията, чрез документи, снимки и дневници от заседанията е проследена работата на Учредителното събрание. Показани са протоколът за откриването му с подписите на народните представители, встъпителното слово на Княз Дондуков-Корсаков, тостът, който той произнася на български език, рапортът на 15-членната Комисия за обсъждане проекта на органическия устав, протоколът от закриването на Учредителното събрание. Значително място е отделено на участието на народните представители в дискусиите и обсъжданията на конституционния проект. Повечето от най-дейните парламентаристи и оратори – Христо Стоянов, Константин Стоилов, Петко Славейков, Петко Каравелов, Марко Балабанов и др., са участници в църковно-просветните и революционни борби, със солидно образование в най-добрите европейски университети, добили опит в първите граждански институции на Временното руско управление (1878). Впоследствие мнозина от тях стават значими фигури в българския политически и културен живот.

"Представена по този начин, Търновската конституция може да бъде видяна и оценена като един от най-свободолюбивите за времето си”, подчерта Мирослав Петров.

В експозицията са използвани документи от архивните фондове на: Канцеларията на Императорския руски комисар, Народното събрание, Министерски съвет, Монархическия институт, Министерството на външните работи и изповеданията, както и от някои лични фондове – на д- р Константин Стоилов, Христо Стоянов, Иван Андонов.

Изложбата ще гостува във всички 28 области. След Плевен неин домакин ще бъде Русе.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета