НС приема по-строги мерки срещу домашното насилие

Гласуват окончателно промените в Наказателния кодекс

Депутатите трябва да приемат по-строги мерки срещу домашното насилие. Това ще стане с гласуването на второ четене на промените в Наказателният кодекс, съобщава tribune.bg. По-строги наказания се предвиждат в него за хората насилници, като за първи път като престъпление се разглежда и психическият тормоз. За психическия тормоз се предвижда до 5 години лишаване от свобода. Също пет години затвор се предвижда и за преследване в условията на домашно насилие.

Промените в НК целят да се гарантира неприкосновеност на личността. За закана и създаване на страх в домашни условия се променя параграф 7 от НК, за психологическото и вербално насилие, крещене, тормоз и лишаване на жертвата от средства за препитание – параграф 8. Промените в параграф 9 пък дават възможност при системно упражняване на насилие в домашни условия, полиция и близки да се самосезират.

Измененията са внесени от председателя на парламента Цвета Караянчева и група народни представители от ПГ на ГЕРБ. Министерството на правосъдието и неправителствени организации подкрепиха по-строгите мерки срещу домашното насилие.