От архива: 22 години от скандалното пилотно предаване на "Хъшове", свалено от БНТ (Видео)

Един от членовете на СЕМ - Димитър Коруджиев,дори определя Слави Трифонов за “сатана”

На 8 февруари 1998 г. след излъчването на пилотното предаване "Хъшове" по БНТ националната медия свали шоуто от екран. Когато се подготвяло първото му излъчване, Слави Трифонов и екипът му били наясно, че една остра политическа сатира ще бъде посрещната на нож от новото ръководство на БНТ и от новото правителство на Иван Костов. Въпреки това те не само че правят остро предаване, но не се поколебават да дадат съгласието си “ТриВоДи” ООД (фирмата на Любен Дилов и Слави Трифонов), която е продуцент на “Хъшове”, да приеме за рекламодател “Овергаз”. Правителството вече е разпознало фирмата за яростен свой противник поради отказа ѝ да се поддаде на политическия натиск и да продаде на безценица дела си в смесеното българо-руско дружество “Топенерджи”, което е един от най-големите доставчици на природен газ за производствени нужди в България, припомня "24 часа". Този период е известен и като “Газовата война”, която е подхваната от тогавашния министър-председател Иван Костов срещу “Газпром” и "Мултигруп".

Единственото издание на "Хъшове" в ефира на БНТ е повече от скандално. Излъчен е монтаж, в който премиерът Костов краде часовника на Хелмут Кол, и видеоскеч, в който Надежда Михайлова “танцува с кол”. Един от членовете на СЕМ - Димитър Коруджиев, дори определя Слави Трифонов за “сатана”. Нещо повече, предаването не само е изгонено от БНТ, но никой друг не помсява да го приеме. Театър "Сълза и смях" първо се съгласява и подписва договор с продуцента да се прави в залата му, но идва нов шеф - Бойко Богданов, и го спира. Преди това предаването върви от клуб-дискотека “Империал”, но е изпъдено от там. Плевенският театър също не го иска, както и софийският Театър "Зад канала". Отказват го и няколко читалища в столични квартали.

Тогава "Хъшове" е приютено в мазето на хотел "България" и се излъчва по Тв 7 по кабел в понеделник. На следващия ден го преповтарят и други кабеларки.

Слави Трифонов и екипът му се завръщат в национален ефир чак в края на 2000-ата година, когато у нас стартира bTV.