Поискаха общественополезен труд за агресия срещу медици

В страната започва Национална кампания за превенция на агресията срещу медицински специалисти

Общественополезен труд за упражнена агресия срещу медицински лица поискаха от Асоциацията на професионалистите по здравни грижи /БАПЗГ/. Под мотото "Призвани сме да лекуваме, а не да воюваме" Асоциацията започва в страната Национална кампания за превенция на агресията срещу медицински специалисти. Това обяви на кръгла маса по темата Милка Василева, председател на БАПЗГ, съобщава tribune.bg.

„Не може само обществото да изисква от нас, то трябва да се погрижи за медиците. Смятаме, че трябва да се намери законов начин да има общественополезен труд за агресията срещу медици. Защото хората, когато получат само глоба от 1000лв., някак си не осъзнават своята вина“, аргументира се тя. Затова и от асоциацията смятат, че недобросъвестните граждани трябва да полагат общественополезен труд.

Призивът на БАПЗГ е насочен към председателя на Комисията по здравеопазване Даниела Дариткова, главния прокурор Сотир Цацаров, здравния министър Кирил Ананиев, силовия министър Младен Маринов и др.

По данни на асоциацията за периода 2016 - 2018 г. в страната са регистрирани 100 случая на агресия над медицински екипи в Спешна помощ. За сравнение през 2015г. те са 47, през 2016г. – 28, а само за първото полугодие на 2017г. – 26 случая. Като част от кампанията си БАПЗГ ще влезе и в ромските гета, за да обясни каква е системата на здравеопазване у нас, тъй като общностите там нямат грамотност по тези проблеми.

„Случаите на насилие са много повече, защото по-голяма част от лекарите не докладват за агресията срещу тях", посочи и адвокат д-р Мария Петрова. Юристът обясни, че анкетно проучване сред 1490 медици през миналата година показва, че 98% от тях са потърпевши и от невербално насилие.

„Груби реплики, обиди, доста често приписване на престъпления. Много често те не знаят как да се защитят, защото не могат да разпознаят тази обида като форма на насилие“, допълни адв. Петрова. Тя посочи, че миналата година столичен лекар е бил възмезден на последна съдебна инстанция с 30 000лв. заради онлайн обидни квалификации.

Адв. Петрова коментира и съдебната практика при дела за физическо насилие над медик. Тя посочи, че обичайно нападателят получава до 2г. затвор условно за деянието си. Миналата година, обаче за подобен акт в гр. Омуртаг нападателят е получил 2 г. ефективна присъда.

По данни на прокуратурата през 2013 г. са образувани 7 досъдебни производства за нападение над медици и са осъдени шестима души, от които двама с ефективни присъди. През 2015 г. досъдебните производства са пет, а осъдените са четирима с една ефективна присъда. За следващите две години са образувани шест досъдебни производства за нападение над медици, осъдени са петима души с нито една ефективна присъда.