Цветан Цветанов: Не сме ограничили правото на гражданите да гласуват

Това подчерта председателят на ПГ на ГЕРБ пред Нова ТВ

С измененията в Изборния кодекс не сме ограничили възможността на българските граждани да упражнят правото си на глас. Това подчерта председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред Нова ТВ.

"В момента сме на преференциална система на изборите и ние не сме променили абсолютно нищо във възможността да упражниш конституционното си право, да отидеш и да гласуваш. Единственото, което е, че през последните години се въведе преференцията. Ние винаги сме били за намаляване на нейния праг, в миналия парламент тя остана с 7 %“, коментира Цветанов.

"Както каза премиерът Борисов, ние сме готови и сме участвали и сме доказали, че можем да участваме по всякакви правила на избори“, подчерта Цветанов.

Той припомни и различните промени през годините.

"В България има политическа система за гласуване и тя е пропорционалната система. Пропорционалната система е решение, което е взето още през 90-те години. В началото имаше и мажоритарна и пропорционална. От 1991 г. вече е само пропорционална. В годините, когато ГЕРБ бе извънпарламентарна политическа сила Мая Манолова предложи смесената система, но след това БСП се отказаха сами от този вариант, който сами наложиха. И в момента сме на пропорционална система. Единственото - през последните години се въведе преференцията. Ние сме стимулирали този процес, защото знаем, че тя е една възможност за избирателя да предпочетат някой, който е в листата“, каза зам.-председателят на ГЕРБ.

Той посочи, че ГЕРБ държи преференцията да остане, но когато искаш да участваш в политическия живот на страната, има консенсус, който трябва да бъде постигнат.

"Това беше желанието и на НФСБ, които също искат преференциите да не участва в решаването и пренареждането на листите“, обясни той и подчерта, че между ГЕРБ и ДПС няма съглашателство, а политически консенсус по някои теми и допирни точки.

Цветанов подчерта и че без консенсус по темата, това е означавало да няма стабилност в държавата.

"Това означава, че БСП и ДПС, както и други биха се появили в подкрепа на техните усилия за прекратяване работата на 44-то Народно събрание и влизане в политически хаос“, съобщи Цветанов.

"2,5 млн. поискаха мажоритарна система, защо тогава не попитахте тези, които отхвърлиха нашето законодателно предложение в тази посока“, попита Цветанов и посочи, че той лично иска такава система, защото ГЕРБ е единствената, която участва активно в дебат с гражданите и има обратна връзка с гражданите.

На пример от водещата за изборните правила на Мая Манолова, Цветанов посочи, че тя е човекът, който опорочи изборния процес в България.

"Тя подаде сигнал, че има двойни дъна, фалшиви бюлетини... Спомняте ли си деня за размисъл преди аферата "Костинброд" - той беше опорочен, след това - денят за изборите - опорочен. Така че не ми давайте за пример Мая Манолова за изборното законодателство“, заяви той.

По думите на Цветанов хибридната атака в България не е спирала от средата на 2015 година. Като доказателство за това той даде фалшивите новини всеки ден и посочи, че много активно в тяхното създаване участват от БСП, а със изказванията си президентът също дава импулс за гръмки, но неверни новини.