До края на годината – Wi-Fi във всяко училище

Ще се промени и видът на класната стая, обеща Вълчев

До края на годината във всяко българско училище ще има Wi-Fi. Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев по време на кръгла маса „Образование 4.0“, съобщава tribune.bg.

"Това, което можем да кажем, че ще изпълним, е до края на 2019 г. всички училища да имат Wi-Fi мрежи. В момента такива се изграждат в последните 600 учебни заведения, които нямат интернет“, посочи Вълчев.

Той обаче подчерта, че най-важно при изграждането на мрежите е тяхната сигурност и защита, за да могат да се използват по предназначение – образование.

"Днешните деца ще са на пазара на труда през 2050 г. и професиите ще изискват дигитални умения на създатели, хора които работят с машини с изкуствен интелект“, подчерта той.

Същевременно министърът съобщи, че се обмисля и промяна на физическата среда в училищата. Така дори видът на класната стая ще е различен, за да отговаря на нуждите на самия урок. Ще има и стандарт за оборудване на технологии във всяка класна стая.

Вълчев получи и различни предложения от родители, ученици и учители за подобряване на учебната среда.

"Не подкрепям проповядването на джендър идеология в училища като министър и родител“, коментира още Вълчев. Повод за коментарът му е въпрос в инструмента за самооценка SELFIE за определяне на пола на анкетирания, при който има три възможности – мъж, жена, друго.

"Ние не можем да махнем тази колона от инструмента Selfie, защото той е един за всички европейски страни. Може единствено Европейската комисия, по наша молба, да го направи. Ще отправим такава молба”, подчерта просветният министър.