Mитрополитът на Владимирска и Суздалска епархия в Русия посети Плевен

Визитата се осъществи по покана на председателя на ПП АБВ Румен Петков

По покана на председателя на ПП АБВ Румен Петков на посещение в Плевен беше Тихон Владимирски – митрополит на Владимирска и Суздалска епархия в Русия. Митрополит Тихон оглавява епархията едва от няколко месеца, а преди това, в продължение на 23 години, е бил начело на Новосибирската епархия.

"Особено се радваме, че в епархията ни сега се възражда духовния живот, което е най-важното за народа и имаме много храмове и манастири. Честваме много празници, посветени на различни събития. Едно от най-ярките е отбелязването на деня на Кирил и Методий, първоучители славянски, този ден наричаме посветен на славянската писменост и култура. Празника на светите братя сближава нашите народи – руския и българския.”

При посещението на митрополит Тихон в Панорама „Плевенска епопея” руският архиерей получи от Румен Петков специален пощенски плик и картичка, които са създадени по три знакови юбилея – 140 години от освобождението на Плевен, 110 години от построяването на мавзолея „Св. Георги Победоносец” и 40-годишнината от изграждането на Плевенската панорама. Петков подчерта пред госта, че плевенчани се гордеят с Мавзолея и Панорамата, защото са два от най-значимите паметници за Руско-Турската освободителна война и са изградени с доброволната помощ на гражданите.

Негово преосвещенство благодари за подаръците и подчерта, че предстоящия празник 3 март е общ за двата народа – българския и руския, защото заедно са постигнали победата в Освободителната война.

"Разбира се 500 години иго са много и това е голямо нещастие и загуба за българския народ и в културата и духовния живот и в материалната сфера на България. Вашата страна свято съхранява паметта за великата победа и освобождението. Затова аз поздравявам българския народ и му желая процъфтяване”.

По повод политическите различия в този момент между България и Русия митрополит Тихон смята, че ние, въпреки всичко, сме в едно семейство и е естествено понякога в семейството да има разногласия. Той смята, че разделенията са временни и все пак човечеството се стреми към мир и мирно съзидание.