Пътуващата изложба "Свидетели: Памет за концлагера "Белене" ще бъде показана в САЩ

Кметът Милен Дулев ще бъде в Чикаго на изложба за жертвите на лагера “Белене”

Първата по рода си пътуваща изложба "Свидетели: Памет за концлагера "Белене", посветена на жертвите на най-големия лагер за политически противници на тоталитарното управление на БКП, ще бъде показана за пръв път в САЩ. 

Кметът Милен Дулев и архитект Александър Генчев (работещ по идейния проект за изграждането на мемориален комплекс на острова в памет на жертвите) са представителите на Фондация „Остров Белене“, които ще присъстват на изложбата. 

Всички разходи по пътуването и престоя им в САЩ се поемат от Фондация "Остров Белене“.

Изложбата ще бъде открита на 28 февруари 2019 г., четвъртък, в българският културен център “Магура” в Чикаго.

Експозицията гостува по покана на Иван Анчев – генерален консул на Република България. Тя е включена в културната програма на консулството и ще остане в града до 5 март тази година.
На събитието ще бъде представен и идейният проект за мемориален комплекс на остров “Персин”, в памет на жертвите на концлагера “Белене”.

На страницата на Фондацията е написано следното за изложбата:

След официалното си откриване в София, през месец декември 2017 година, пътуващата изложба беше представена в Народното събрание на Република България, както и в повече от 10 града в страната. Инициатива е на фондациите „Остров Белене”, „Истина и памет” и на Културен център Евгений Босилков – Белене”.

В хронологична поредица от 20 пана тя представя живота в концлагера (1949-1987), чрез писмените или устни свидетелства на оцелели лагеристи. Чрез спомените на бивши лагеристи изложбата дава възможност на различните поколения да добият представа за това как е създаден концлагерът на остров “Персин”, робския труд, извършван от лагеристите, побоищата над лагеристите и карцера, в който са изтърпявали наказания, бита и условия, в които са поставени въдворените, дневната дажба и глада в лагера, функционирането на женската част на лагера, организиран на съседния остров „Щурчето”, оцелелите горяни, въдворявани „Белене”, свещениците от различните християнски деноминации, въдворени в лагера, оценката за лагера „Белене”, дадена от функционери на БКП, попаднали в него, опитите за бягство от концлагера, поетичното и художественото творчество на лагеристите, въдворяването на представители на мюсюлманската общност, съпротивлявали се срещу насилствената смяна на имената през 1985 г. и др.