С поредица тържествени събития Областна администрация - Плевен отбеляза 20-годишния си юбилей

Мирослав Петров връчи на деветимата си предшественици плакети

С тържествен концерт и удостояване с почетни плакети на областните управители, начело на администрацията от 1999 година до настоящия момент, Областна администрация Плевен отбеляза 20-та годишнина от своето създаване.

"Независимо от политическите си възгледи всеки един областен управител, убеден съм, се е ръководил от една основна цел – да направи всичко по силите си, за да допринесе, според възможностите си, за по-доброто бъдеще на област Плевен. За мое огромно щастие и разбира се благодарение усилията на правителството на премиера Борисов, в рамките на моя мандат в област Плевен се случиха много добри неща, даващи добри икономически перспективи за региона – инвестицията на „Леони”, мотивирана в голяма степен от предстоящото изграждане на АМ „Хемус” – ключов за бъдещето на региона проект. А преди дни бях домакин на среща между кметове от областта и „Булгартрансгаз” - оператора на транзитната газопреносна мрежа във връзка с реализирането на проекта за изграждането на изцяло ново преносно трасе към сръбската граница, което да поеме транспорта на газ от Турция към Централна Европа. Само тези три проекта имат потенциала да променят в положителна посока развитието на област Плевен.”, каза областният управител Мирослав Петров. Той подчерта, че всеки един от колегите му също би могъл посочи не едно и две важни за съдбата на Плевен и региона събития, случили се през неговия мандат. "Ето защо смятам, че 20-та годишнина е повод усилията на всеки един областен управител да бъдат почетени.”, отбеляза областният управител Мирослав Петров. Той връчи на деветимата си предшественици Милчо Илиев, Николай Маринов, Николай Русинов, Цветко Цветков, Иван Новкиришки, арх. Бойко Балтаков, Ралица Добрева, Илиян Йончев, Марио Тодоров плакети по повод 20-та годишнина от създаването на област Плевен.

По повод юбилея Илиян Йончев, областен управител в периода 20.06.13г – 13.08.14г подари на настоящия областен управител Мирослав Петров оригинал на указа, с който се постановява изграждането на Военния клуб в Плевен. "Всеки ред в този указ е натоварен с голяма символика. Той трябва да се съхранява от представителя на държавността и да се съхранява от областния управител, за да показва силата и могъществото на държавата”, каза Йончев.

С плакет беше удостоен и Евгени Петков – първият назначен служител на областна администрация, който и понастоящем е част от експертния екип. „Без експертния потенциал на служителите нито един областен управител не би могъл да се справи успешно с отговорните задачи, с които е натоварен постът”, категоричен бе областният управител Мирослав Петров. Той изказа своята благодарност към всички колеги в областна администрация – Плевен за професионализма и добрата работа през годините. Отличеният служител гл. експерт Евгени Петков благодари в стихове за указаната чест.

Празникът, посветен на 20-та годишнина от създаването на областна администрация – Плевен, бе споделен с плевенската общественост. Събитието уважиха народни представители от 15 МИР, бивши областни управители, заместник-областните управители д-р Красимир Трифонов и Татяна Божинова, представители на местната власт в Плевен и общините на територията на областта, служители на областна администрация Плевен. Тържественият концерт на Плевенска филхармония под диригентството на Деян Павлов и Общински хор „Гена Димитрова” с диригент Анелия Дечева бе с вход свободен за граждани. Пред пълната зала на ДКТ „Иван Радоев” виртуозните музиканти изпълниха популярни и обичани произведения от Владигеров, Монти, Верди, Родриго, Лехар и др. Специален жест по повод юбилея на областна администрация бяха изпълненията на тенора Любомир Дяковски и хормайстора Анелия Дечева.

Поздравителни адреси по повод юбилея бяха получени от областни управители от Северозападния район, от Председателя на ОбС – Плевен, от кмета на община Гулянци и министърът на правосъдието госпожа Цецка Цачева.