Плевен е на второ място в страната по търговия с контрабандни цигари

Приходите в бюджета от борбата с контрабанда са с 50% повече, каза премиерът Борисов

Приходите в бюджета от борбата с контрабандата са с 50% повече. Това обяви премиерът Бойко Борисов по време на представянето на данните за нелегалната търговия с цигари. По думите му тези средства са събрани от справянето с контрабандата не само с цигарите, но и с месото, захарните изделия и други акцизни стоки, съобщава tribune.bg.

„Доста се направи през тези години и то безапелационно. Приходите в бюджета дават възможност след това да се увеличават доходите. А не да забогатяват един кръг хора“, подчерта премиерът.

Той е категоричен и че добрите резултати ще продължат. 

„Аз съм убеден, че до няколко месеца резултатите при горивата ще бъдат същите. Уверявам ви. Тези с бизнеса от цигари, които не се съобразиха, са в ареста. Тези от бизнеса с алкохола – също. Службите работят изключително усилено сега за горивата. Затова съветвам хората в тази сфера да си приведат бизнеса в ред“, заяви Борисов.

Министър-председателят апелира към представителите на бизнеса и към гражданите също да наблюдават и да следят за незаконна дейност. Изрази пълна подкрепа за видеонаблюдението при борбата с контрабандата. Заяви и че тази бора е изключително трудна, тъй като винаги има голяма съпротива.

Контрабандата на цигари е спаднала с 0.9% до ниво от 4,4 на сто през четвъртото тримесечие. Това показват данните от проучване за незаконната търговия на цигари у нас.

Най-голям брой нелегални цигари са установени в Хасково, Плевен, Перник, Благоевград и Велико Търново. С високо ниво на нелегална търговия на тютюневи изделия има и в Свиленград.

„Това е най-ниското ниво на нелегални цигари досега и съм удовлетворен, че това е израз на добрата работа на прокуратурата и МВР“, коментира главният прокурор Сотир Цацаров при представяне на данните. Той посочи, че разбиването на нелегални фабрики за производство на цигари е допринесло за тези резултати. По думите му нелегалното производство е конкурирало по количество легалните производители.