РВИМ - Плевен представя изложба по проекта "Уникални реликви от Българското възраждане и национално освобождение”

Целта на проекта е да се популяризират експонати от фонда на музея, които не са включени в постоянните експозиции

По повод Националния празник на Република България 3-ти март Регионален военноисторически музей – Плевен представя изложба "141 г. от Освобождението на България. Награди и отличия на опълченци от Плевен. Възпоменателни знаци за Освобождението." Изложбата се реализира по проекта "Уникални реликви от Българското възраждане и национално освобождение". Целта на проекта е да се популяризират експонати от фонда на музея, които не са включени в постоянните експозиции  или да се представят лични вещи, снимки и документи на изявени дейци от този период на българската история, които се съхраняват във фондовете на  музеите   в страната. 

По време на Руско-турската война 1877-1878 г. Опълчението е включено и действа в състава на Предния отряд. В боя при Стара Загора то доказва качествата си на ефективна бойна формация и разсейва предубежденията относно неговото военно предназначение. Важната роля за спечелването на историческата победа по време на Шипченската епопеята и участието в заключителния етап на войната утвърждават Опълчението като синоним на най-високите воински добродетели на българския народ.

Сред хилядите доброволци се включват 58 плевенчани и около 200 души от 52 плевенски села. Голяма част от опълченците от Плевен са зачислени в състава на 3-та и 5-та опълченски дружини, сражавайки се при Стара и Нова Загора, на Шипка и в атаката на Шейновския укрепен лагер.

След Освобождението българската държава учредява възпоменателни медали за Руско-турската война 1877 –1878 г. и за заслуги в  Опълчението.

В изложбата са представени  лични вещи, ордени и медали, снимки и документи на опълченци от Плевен и плевенския край, юбилейни плакети и други от фонда на Регионален военноисторически музей - Плевен:

Ордени и медали на Стоян Христов Кръстев, Никола Петров Мъглов, Иван Ганчов и Иван Хаджиниколов Бобевски - медал: „За освобождението 1877-1878 г”., бронзов – „Ески Загра”, „Шипка”, „Шейново” – „19 юлий1880”, с надпис „На опълченците за освобождението 1877-1878 г.”; Орден „За храброст“ – кръст и мечове, посребрен; Медал за участие в Опълчението 1877 –1878 г., месингов, с надпис „За храброст”; Значка алуминиева по повод освещаване на Шипченския манастир на 15 февруари1902 г., с релефно изображение на Александър II, с надпис „Н.Ц.В. Царь Александър II Освободител – 1877 год.”; Медальон месингов руски, с надпис „Цар Освободител /19.02.1878г./Б.М. Александър II император и самодержець всероссийский”. На обратната страна текст: „Сеещите со слезами будуть пожнат съ радостию/ в памет освобождение болгар”.

Медал за участие в освободителната война 1877 –1878 г., руски, посребрен на Никола Петров Мъглов – опълченец от 2-ра дружина; Медал „В памет на Руско-турската война 1877 –1878 г.”, сребърен, руски на Иван Ганчов, опълченец от 5-та дружина от с. Рибен;

Медали на опълченеца Иван Бобевски от 2-ра дружина: „В памет на Руско-турската война 1877 –1878 г.”, бронзов, с изписани „1877 –1878”и надпис „НЕ НАМЪ, НЕ НАМЪ, А ИМЕНИ ТВОЕМУ”, с Андреевско-Георгиевска лента; медал бронзов „Ески Загра”, Шипка”, „Шейново” – „19 юлий1880”, с надпис „на опълченците за освобождението 1877 –1878 г.” и медал по случай 25 години от Априлското въстание.

Впечатляваща е колодката с наградни и възпоменателни знаци на опълченеца от 10 –та дружина Нено Митев Белев, живял и починал в Плевен1927 г.: медали, руски, „В памет на Руско-турската война 1877-1878 г.”, сребърен и бронзов, медал „За Освобождението 1877 –1878 г.”, бронзов.

В изложбата могат да се видят актове за почетно гражданство от 5 декември1927 г.: Акт за почетен гражданин на град Плевен на опълченеца Цанко Първов, подписан от кмета на плевенска община Иван Миндиликов, Акт за почетен гражданин на Плевен и грамота на Симеон Тодоров, опълченец от Плевен, 6-та дружина и Акт за почетен гражданин на Коста Априлов, Адрес от признателните опълченци в България до ген. Николай Григориевич Столетов, командир на Българското опълчение през Руско-турската война 1877 –1878 г., София –1907 г.

Сред представените лични вещи интерес представляват револвер, шест заряден „Гасер” на Иван Рачев Драгошинов, опълченец от 9-та дружина, живял в Плевен и с. Гривица; лунен календар и мастилница на Пенчо Димитров Стоянов, от Плевен.

Представена е и юбилейна каничка с текст „В памет на Шипченските герои1877 г.”, с изобразени епизоди от битката на Шипка.

Във фонда на Регионален военноисторически музей – Плевен се съхранява богата колекция от снимки на поборници и опълченци от Плевен и Плевенския край. В изложбата са представени снимки на поборници и опълченци от плевенско, Поборнико-опълченско дружество „Сливница” от1910 г., снимка на български доброволци и опълченци пред Мавзолея, снимани на 30 май1911 г., снимка на Коста Априлов, роден в Габрово и живял в Плевен и други. 

Изложбата ще бъде експонирана от 28 февруари до 27 март2019 г. с безплатен вход за посещение. Откриването е на 28 февруари от 11,00 часа, Къща музей „Цар Освободител Александър II”/