Ананиев към медицинските сестри: Проблемите се решават с диалог, а не с протести - pleven.utre.bg

Ананиев към медицинските сестри: Проблемите се решават с диалог, а не с протести

28 февруари 2019, 14:08 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    МС

Синдикатите не подкрепят организирания протест

Проблемите се решават с диалог, а не с протести. Това заяви здравният министър Кирил Ананиев по повод организирания протест на медицинските сестри на 1 март. Той заедно с председателя на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и представителите на синдикатите проведоха среща при премира Бойко Борисов.

Ананиев беше категоричен, че исканията на специалистите по здравни грижи, в това число и увеличението на възнагражденията, са напълно справедливи, но в значителна степен те зависят от положения труд, обема на реализираната дейност, степента на натоварване на отделните структури и постигнатите резултати.

„Заедно трябва да работим за справедливото разпределение на финансите на ниво лечебно заведение, за да може с наличния ресурс и с допълнителните средства от 30 млн. лв., които ще получат областните и общинските болници, да бъдат увеличени заплатите на целия медицински персонал“, посочи Ананиев. 

По отношение искането за премахване търговския характер на лечебните заведения Ананиев обясни, че разговорите ще продължат в контекста на дебатите за новия здравноосигурителен модел.

Синдикатите и Асоциацията на специалистите по здравни грижи обявиха, че не стоят зад протеста и също смятат, че решения могат да се намерят чрез диалог.

„Ние подкрепяме исканията, но не и организирането на протест. Начинът за решаването на проблемите е чрез диалог, а не чрез излизане на улицата“, коментира Милка Василева – председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

„Исканията са справедливи, но нямаме участие в организацията на протеста“, посочи федералният секретар на Изпълнителния комитет на КТ “Подкрепа” д-р Николай Кътев. Вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов също заяви, че не подкрепят протеста.  Той е организиран във Фейсбук от група медицински сестри. Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета