От Общинския съвет уважиха представянето на биографичната книга на проф. Любомир Ковачев

Биографичната книга на проф. Ковачев ще има и своя електронен формат.

Представители на Общински съвет - Плевен уважиха представянето на мемориалната книга „Етюди за скалпел и баскетболна топка“ на проф. Любомир Ковачев - дългогодишен университетски преподавател в Медицински университет - Плевен. Председателят на местния парламент Мартин Митев и Цветан Антов - председател на Постоянната комисия по младежки дейности, спорт и туризъм в Общинския съвет, бяха сред гостите на литературната премиера в Регионална библиотека “Христо Смирненски“ в четвъртък вечер. В автобиографичната си книга „Етюди за скалпел и баскетболна топка“ проф. Ковачев разказва за десетилетната си богата и успешна кариера в медицината и спорта.

При представяне на книгата проф. Ковачев разказа и показа в кадри моменти от своя житейски път, в който важно място заема любимият му спорт - баскетболът. Именно на него той посвещава значителна част от юношеските си години, баскетболът го свързва и с някои от най-близките и важни хора в живота му. „Спортът възпитава на дисциплина и уважение към отборната игра, учи да преодоляваш трудностите. Това са все качества, които се оказват незаменими след това и в работата“, сподели авторът. Той разказа и за причините, накарали го да избере медицината за свое поприще: „Може да се каже, че при мен това бяха поредица от странни събития. Просто така се стекоха обстоятелствата. С тази книга ще се радвам да вдъхновя най-вече младите хора, които носят в себе си страстта и амбицията да упражняват лекарската професия.“

Проф. Любомир Ковачев е професор по хирургия, дългогодишен университетски преподавател в Медицински университет - Плевен и републикански консултант - хирург. Включен е в библиографския справочник на Marquis, USA: Who’s Who in the World (1996 г.), Who’s Who in the Medicine and Healthcare (2000 г.), Who’s Who in the Science and Engineering (2002 г.). Като ученик се състезава в баскетболния отбор „Миньор“ - Перник на най-високото държавно ниво, а като студент - в студентското ни първенство. Работи като хирург последователно в Дулово, Силистра, Перник и Плевен.

Биографичната книга на проф. Ковачев ще има и своя електронен формат.