Изправят пред съда румънец, причинил катастрофа с двама загинали и двама ранени край Плевен

Инцидентът е станал на пътя Бяла - Ботевград, в с.Радомирци

Състав на Плевенски окръжен съд ще разгледа на 5 март дело, образувано по обвинителен акт на Окръжна прокуратура Плевен, против Г.Й. от Република Румъния.

Обвинението срещу него е затова, че на 20.09.2016 г., на път Бяла-Ботевград, в с.Радомирци, област Плевен, кръстовището на ул.“Васил Левски“ и ул.“Георги Димитров“, при управление на  товарен автомобил „Ивеко“ с румънска регистрация, нарушил правила за движение по пътищата, като управлявал МПС със скорост 80,30 км/ч и  при условията на независимо съпричинителство с починалия А. А., по непредпазливост причинил смъртта на две лица: А. А. и Л. Г., тежка телесна повреда на П. С. и средна телесна повреда на В. С. Престъпление по чл.343, вр. чл.342 от НК.    

Обвинителен акт с това обвинение на същото лице е внесен през месец юни 2018 година и е образувано наказателно дело пред Окръжен съд - Плевен. Още в първото по делото открито съдебно заседание, което е било разпоредително, то е било прекратено и върнато на прокуратурата за отстраняване на допуснати съществени нарушения на процесуалните правила. Определението за прекратяване на делото е обжалвано пред Апелативен съд Велико Търново и е било потвърдено от горната инстанция.

След отстраняване на процесуалните нарушения, обвинителният акт е внесен отново в Окръжен съд Плевен през месец декември 2018 година и е образувано настоящото дело. Същото е насрочено от съдията-докладчик в най-кратки срокове за датата 29.01.2019 година, като съдебното заседание отново ще е разпоредително и в него ще се разискват въпроси свързани с реда и начина на протичане на съдебното следствие.