Сватбите отново са на мода, но близо 60% от децата са извънбрачни

Все повече подписват предбрачни договори

Сватбите отново са на мода. Данните показват, че в България през 2012 година са сключени 21 167 брака. През 2017 година общо 28 593 са си казали „да“. Статистиката е на НСИ, цитирана от bTV.

Евростат отича почти 6-кратен скок на броя на извънбрачните деца у нас за 30 години. Докато през 1986 г. процентът на извънбрачните деца у нас е бил около 10%, през 2016 г. той достига 59%. В това отношение ни изпреварва само Франция.

„С развиването на цивилизацията все по-важен става индивидът и все по-малко важна става неговата семейна принадлежност – в традиционните общества е фатално важно от кой род си“, коментира пред bTV социалният антрополог Харалан Александров.

По думите му България се проявява като средноевропейска държава – у нас човек от средната класа може да оцелее икономически и без да е минал под венчило. „В по-бедните общества и в по-традиционните общества институцията на брака гарантира социалния статус на жената, която е по-уязвима в тези общности, както и легалният статус на децата”, обясни той.

Икономически пречки двама души да живеят заедно без брак за голямата част от българите днес няма, но това може да се превърне в проблем при прекратяване на отношенията след раждане на деца, придобиване на собственост и т.н. За това предупреди адв. Светозар Арнаудов.

Той беше категоричен, че най-високото равнище на защита се постига при сключен брак и предбрачен договор. С такъв документ най-често се уреждат недвижими имоти, скъпи вещи и непарични активи, издръжка и кредити. Адв. Арнаудов посочи, генерално броят на договорите се повишава в последно време, но те са предпочитани от двойки в по-зряла възраст.