ЕС одобри намаляване на таксите при банкови преводи

Новините

06-03-2019, 12:11

Снимка:

pixabay

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Извършваме банкови преводи без такси, приеха евродепутатите

150 милиона потребители извън еврозоната ще плащат по-малко

Съветът на ЕС прие промени, с които се уеднаквяват разходите за трансгранични плащания в евро между страните от еврозоната и тези извън нея, съобщава tribune.bg. От 2002 г. насам се прилагат едни и същи такси за презгранични и национални плащания в евро в рамките на еврозоната, но презграничните плащания в евро от държави извън еврозоната се облагат с високи такси. Това се отнася за българите, които дават повече пари за банковите преводи в ЕС.

С реформата ще се уеднаквят таксите за презгранични плащания в евро за услуги като кредитни преводи, плащания с карта или теглене на пари в брой с таксите за съответните национални плащания на същата стойност в националната валута на държавата членка, където се намира доставчикът на платежни услуги. Ползите от евтините презгранични преводи в евро ще обхванат още 150 милиона потребители извън еврозоната и 2,5 милиарда годишно допълнителни потенциални операции.

Освен това ще се въведат още изисквания за прозрачност при таксите за услугите по превалутиране. Когато потребителите извършват картови разплащания или теглят пари в брой в чужбина, те разполагат с възможността да избират дали да платят в местната валута или в националната си валута. Потребителите ще бъдат информирани за приложимите такси, преди да направят своя избор. Това ще се постигне, като се въведе задължение за оповестяване на таксите, прилагани като процентна надценка върху всички такси за конвертиране на валута спрямо последния наличен обменен курс на ЕЦБ. Това ново равнище на прозрачност има за цел да повиши осведомеността на потребителите, засилвайки по този начин конкуренцията между различни доставчици на услуги по конвертиране на валута.

Повечето разпоредби ще започнат да се прилагат от 15 декември 2019 г.