От 18 март стартира прием на заявления по държавната помощ за мини мандрите

Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов

От 18 март стартира прием на заявления по държавната помощ „Инвестиции за закупуване или изграждане на обекти за преработка и/или обработка на сурово мляко” или за т.нар. мини мандри. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на блиц-контрола в парламентарната комисия по земеделие и гори. Преди около 2 седмици са одобрени и указанията за прилагане на схемата, която е нотифицирана от Европейската комисия. С решение на УС на Държавен фонд „Земеделие“ бюджетът на помощта е 1,5 млн. лв.

На подпомагане подлежат регистрирани земеделски стопани, отговарящи на изискванията на Наредба №26 от 14.10.2010 г. за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход (малки и средни предприятия, включително организации и групи производители), които преработват и реализират сами своята продукция.

Максималният интензитет на помощта е до 50% от приемливите разходи за един инвестиционен проект на един бенефициер, но не повече от 60 000 лв.