24 млн. лв. за подобряване на енергийната ефективност на малки и средни предприятия в Плевенско

Това съобщават от ОИЦ - Плевен

Близо 24 млн. лева безвъзмездна финансова помощ от оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“за 29 малки и средни предприятия със стопански обекти в област Плевен, за да въведат енергоспестяващи мерки.

Договори за почти 24 млн. лева безвъзмездна финансова помощ са подписали 29 малки и средни предприятия със стопански обекти в област Плевен по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, за да въведат енергоспестяващи мерки, препоръчани в енергиен одит. Всички дейности са насочени към подобряване на енергийната ефективност, което не само повишава екологосъобразността, но намалява производствените разходи и затвърждава пазарните им позиции.

Фирмите от областта, получили подпомагане по процедурата „Енергийна ефективност за малките и средни предприятия“, са от строителния бранш, от металообработването, от шивашката и обувната промишленост. В някои от обектите са извършени енергоспестяващи мероприятия по ограждащите елементи на сградата, подменен е източникът за отопление, монтирани са соларни инсталации за БГВ, закупени са съвременни осветителни тела. Част от предприятията сменят машини, въведени в експлоатация още през 50-те години на миналия век, други залагат на разширяване на производството чрез внедряване на съвременни енергоефективни технологии и системи.

Половината от фирмите са изпълнили дейностите по проектите до края на 2018 г., за други десет срокът бе февруари-март тази година. Експертите от Областния информационен център (ОИЦ) в Плевен посетиха през последните седмици поредица информационни дни и пресконференции, проведени по повод приключването на проектите. Сред тях е проектът на ВИАГРУП ЕООД, което с безвъзмездната помощ изгражда нова, модулна асфалтова база в гр. Кнежа. Освен че ще се спестява енергия, благодарение на интегрираната система за обезпрашаване се постигат значително по-здравословна среда на труд и по-добро качество на въздуха за живеещите наблизо.

ОИЦ – Плевен беше гост и на публичното събитие на „Сирена Пешев и Сие” СД в Червен бряг. С подкрепа по процедурата са въведени в експлоатация вертикален машинен център, струг и хидравлична абкантпреса с цифрово-програмно управление. Демонстрирани бяха и предимствата на новозакупения файбър лазер – впечатляваща скорост на рязане и прецизност, като използва до 70% по-малко енергия. Предприятието осигурава заетост на 35 работника, като изработва специфични, бутикови, изделия за клиенти във Франция и Италия. Мениджмънтът очаква с новото оборудване да разшири асортимента, да повиши значително производителността, да съкрати сроковете за изпълнение на поръчките.

„Стройкомерс Плевен“ ЕАД също представи напредъка по проекта си - хидравлична машина за подмяна на тръби до 600 мм по метода тръба в тръба и трошачка за рециклиране на фрезован асфалт са закупени и ще бъдат интегрирани в производствения процес. Новото оборудване, използващо безизкопна технология, дава силно конкурентно предимство при работа в урбанизирани територии.

Ръководителите на всички фирми подчертаха необходимостта от подкрепа чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове и изразиха удовлетворението си от улесняването на достъпа до средствата благодарение на въвеждането на Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България (ИСУН) 2020.