МОСВ ще разпредели 3 млн. лв. за повишаване качеството на въздуха в общините

В 28 общини не се спазва Директивата, стана ясно по време на изслушването на еко министъра Нено Димов в парламента

Основен проблем за страната при опазване качеството на атмосферния въздух са спазването на нормите за фините прахови частици. В 28 общини не се спазва Директивата, стана ясно по време на изслушването на еко министъра Нено Димов в парламента, съобщава tribune.bg.

8 общини са заявили участие до 31 януари за финансиране на мерки за повишаване качеството на атмосферния въздух на тяхна територия. Финансовият ресурс, който министерството на околната среда и водите ще разпредели е 3 млн. лв.

Автомобилите и запрашеността са основен проблем на големите градове, а в по-малките населени места това са печките на твърдо гориво, които се използват основно през зимния период и изгарят дървесина, която не отговаря на никакъв стандарт.

Министърът напомни, че България е обект на наказателна процедура и правителството подготвя  Национална програма за изпълнение качеството на въздуха, която правителството се очаква да одобри до края на месеца.

„Безспорно голяма част от мерките са в ръцете на местната власт. Направихме така, че средствата от глобите за замърсяване да постъпват в общинските бюджети. Контролът трябва да гарантира, че мерките няма да останат само на хартия“, подчерта Нено Димов.

Той уточни, че постигането на нормите е предизвикателство за повечето страни на ЕС.

„За по-чист въздух е необходима политическа воля за прилагането на непопулярни мерки. Не се постигат желаните резултати поради социалния аспект на мерките. В някои градове има налична  газопреносна мрежа, но тя не се използва по социални причини и се налага да подпомагаме тези общини в частта битово отопление и транспорт“, напомни министърът.

По изчисления на МОСВ за подмяна на печките на твърдо гориво в онези 28 общини, които не отговарят на европейските норми за чистота на въздуха, ще е необходим финансов ресурс от 475 до 879 млн. лв. за финансова помощ. Основната причина е, че социалният вектор на тези хора не би позволил да подменят уредите си. Със законодателството се въвеждат и ред санкции за кметовете на населените места в страната, за да се активизира работата им по мерките за повишаване на чистотата на атмосферния въздух у нас.