Кметът на Белене: Пътуването до Чикаго бе и установяване на контакти с дарителски организации

Ето какво споделя Милен Дулев по повод пътуването

В Чикаго, САЩ, в периода 28.02 – 5.03.2019г. за първи път бе представена изложбата „Свидетели: Памет за концлагера „Белене”. Изложбата бе посветена на жертвите на най-големия лагер за политически противници на тоталитарното управление на БКП. Показана бе в българският културен център “Магура” в Чикаго. Експозицията гостува по покана на Иван Анчев – генерален консул на Република България.

На 27 февруари кметът Милен Дулев заедно с архитект Александър Генчев (работещ по идейния проект за построяване на мемориален комплекс на острова в памет на жертвите от комунистическия режим) отпътуваха за Чикаго, за да представят изложбата и идейния проект. Всички разходи по пътуването и престоят в Чикаго на кмета Милен Дулев и архитект Генчев са поети от фондация "Остров Белене". 

Ето какво споделя кметът Милен Дулев по повод пътуването:

"За първи път имаше такава изложба извън пределите на България и интересът към нея беше голям. Бяха дошли българи, които са имали роднини, затворени в лагера, или пък са избягали в Америка по време на комунистическия режим. Имаше и немалко беленчани. Консулът Иван Анчев и българският писател Симеон Гаспаров откриха изложбата. А аз и архитект Александър Генчев представихме идеята за изграждането на мемориален комплекс на острова. Изложбата целеше не само да върнем назад в спомените присъстващите, но и да създаването на контакти с дарителски организации. Сред гостите бяха арх. Александър Дърводелски, носителят на земеделската идея Георги Миралаев, най-богатият българин Шефкет Чападжиев, собственикът на вестник „България“ и други. Точно богатите български емигранти предложиха да подпомогнат финансово проекта. И във връзка с това към нас бе отправена покана за официално фондосъбиране и ново представяне на изложбата и проекта следваща година. Големият интерес към изложбата в Чикаго ще отвори пътят на изложбата и в други държави извън пределите на България. А самото построяване на мемориалния комплекс ще окаже роля за развиването на туризма в Белене. Затова и изказвам най-искрени благодарности на консул Иван Анчев, на Симеон Гаспаров, на всички присъстващи българи. Благодарности и към беленската общност там, която подпомогна организацията и реализирането на изложбата.“

Интересът към изложбата „Свидетели: Памет за концлагера „Белене” е била дотолкова голяма, че ще бъде представена още веднъж в културен център „Магура“ на 10.03.2019г. Представянето на изложбата в неделя, ще бъде направено от друг представител на Фондация “Остров Белене“ - Михаил Маринов. А материалите за мемориалния парк и изложбата ще бъдат предоставени за ползване в националната библиотека на САЩ.