Потребителите все повече търсят хибридни модели между онлайн и офлайн пазаруването с иновативни форми - pleven.utre.bg

Потребителите все повече търсят хибридни модели между онлайн и офлайн пазаруването с иновативни форми

11 март 2019, 07:02 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    КЗП

Това коментира председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов

Потребителите все повече търсят хибридни модели между онлайн и офлайн пазаруването с иновативни форми, като безкасовите плащания например. Това е движещият мотив на световни онлайн гиганти в електронната търговия да търсят варианти за откриване и на такъв тип обекти, които имат физическо присъствие и които задължително да са снабдени с най-новите технологии по отношение отчитането на покупките. Хем можете да отидете да видите и да пипнете стоката, хем да си я набавите по начин, който много прилича на сделките във виртуалната реалност – поставяте в кошницата, излизате от обекта и всичко това вече е Ваше. Това коментира председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов в ефира на телевизия „Европа” по повод дошлата преди дни от най-големия електронен магазин в света новина, че планира да разкрие физически магазини за хранителни стоки.

"Ако погледнем какви са намеренията на този гигант в електронната търговия, по-скоро ще видим, че не става въпрос за „връщане на газта” от онлайн пазара, а за търсене на нови модели, при които този търговец да присъства още по-активно в пазарната обстановка като цяло”, добави Маргаритов. Като се позова на данни от проучвания и от наличната в КЗП информация, той отбеляза, че все повече и повече хора използват онлайн търговията като способ за набавяне на основни стоки, като същевременно почти няма потребител, който все още от време на време поне да не посещава и нормален магазин от търговската мрежа.

На въпрос на водещата Диана Радева дали тази трансформация няма да доведе до повишаване на крайните цени, Маргаритов посочи, че на този етап по-скоро сме свидетели на търсене на иновативни модели за търговия, които не влияят пряко върху цените и дори са полезни за потребителите, предвид изразеното от тях мнение за предпочитаните начини за пазаруване.

"По отношение на ценообразуването няма да повлияе толкова пряко, освен ако не се стигне до един друг момент, за който също бяха поставяни въпроси при първите коментари на тази новина. Дали експанзията на подобен тип търговци, които набират все по-голяма популярност и заемат все по-голям пазарен дял, няма в някаква степен да се отрази на конкуренцията? Дали тези, разполагащи с огромни финансови ресурси компании, няма да започнат са „поглъщат” конвенционалните търговски вериги, които в момента имат своите магазини в целия свят и едно време „погълнаха” малките, за които все още има притеснения в държави, включително такива като България, че влияят негативно върху малкия и средния бизнес?”, каза още председателят на КЗП. Според него големият въпрос е доколко тази тенденция, ако тя се развива бурно през следващите години, няма да намали реалната конкуренция и оттам – потребителите да бъдат засегнати вече и като ценообразуване, и като предлагане на различните стоки и услуги, от които те имат потребност ежедневно.

"Не трябва да забравяме, че всички държави в цивилизования свят имат национални контролни органи, които в подобни случаи следят за концентрация, придобивания, сливания и се произнасят дали не се стига до монополизиране на пазара”, завърши Маргаритов.  Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета