Криминалисти задържаха 59-годишен участник в телефонни измами в Плевен - pleven.utre.bg

Криминалисти задържаха 59-годишен участник в телефонни измами в Плевен

11 март 2019, 10:53 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    plevenutre.bg

Взета му е мярка за неотклонение "задържане под стража" и е приведен в Арест - Плевен към затвор – Плевен

Плевенски криминалисти задържаха 59-годишен участник в телефонни измами в Плевен. Престъпленията са извършени през миналата година. Действията на служителите от сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОД на МВР – Плевен и Първо РУ - Плевен стартирали след получена информация за телефонна измама.

На 26 ноември 2018 година в 15:30 часа в Първо РУ - Плевен 71-годишна плевенчанка е заявила, че непознат ѝ се обадил по телефона. Представил се за "полицейски служител главен комисар Станимир Стоилов" и казал, че трябва да съдейства за задържането на телефонни измамници. Притеснена жената изхвърлила през терасата на жилището си сумата от 1 480 лева и златни накити. По случая е образувано досъдебно производство.

Два дни по-късно - на 28 ноември 2018 година в 17:20 часа във Второ РУ - Плевен е получен сигнал от друга възрастна жена - 76-годишна плевенчанка. Тя потърсила помощ от полицията като разказала, че същия ден непознат ѝ се обадил по телефона. Представил се за "полицейски служител инспектор Александър Павлов" и я въвел в заблуждение, че трябва да съдейства за залавянето на телефонни измамници. 76-годишната е оставила под камбанария пред храм "Свети Николай" 3620 лева и златен накит. По случаите са образувани досъдебни производства.

В хода на проведените оперативни действия е установен и задържан 59-годишен от петричкото село Гега, който е взел парите и златните накити. Мъжът е привлечен в качеството му на обвиняем за извършено престъпление по чл. 210, ал. І, т. 4, вр. чл. 209, ал. І, вр. 28, ал. І, чл. 26, ал. І, вр. чл. 20, ал. ІV от НК. Разпитан е и признава вината си, като дава обяснения по случая. Пожелал е да сключи споразумение с РП - Плевен, тъй като е възстановил нанесените имуществени щети на потърпевшите. Първоначално е задържан за срок до 24 часа по Закона за МВР. Взета му е мярка за неотклонение "задържане под стража" и е приведен в Арест - Плевен към затвор – Плевен. Работата по документирането на цялостната престъпна дейност продължават служители на сектор "ПКП" - ОД на МВР – Плевен и сектор "КП" - Първо РУ - Плевен под ръководството на прокурор в РП - Плевен.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета