В плевенската библиотека откриха изложба, посветена на 280 години от рождението на Софроний Врачански - pleven.utre.bg

В плевенската библиотека откриха изложба, посветена на 280 години от рождението на Софроний Врачански

13 март 2019, 06:50 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    РБ "Христо Смирненски"

Роден през 1739 г. в Котел със светското име Стойко Владиславов

В Регионална библиотека „Христо Смирненски” се откри изложба посветена на 280 години от рождението на бележития български просветител и възродител Софроний Врачански.

Роден през 1739 г. в Котел със светското име Стойко Владиславов. През 1762 г. е ръкоположен за свещеник, а от 17 септември 1794 г. до 1799 г. е епископ на Врачанска епархия и приема името Софроний Врачански. През тези години той на няколко пъти посещава Плевен и изпълнява своята апостолска мисия на възрожденец, утвърждава българския език в църквите и училищата. На изложбата ще бъдат показани различни издания на първата белетристична творба на новобългарската литература „Житие и страдания на грешнаго Софрония” и избрани негови съчинения „Неделника”, „Гражданское позорище”, Първи и Втори видински сборници, текст на автобиография на Софроний Врачански с коментар от Павел Орешков, издадена през 1914 г. от Българската академия на науката.

Посетителите ще могат да разгледат и богатата литература, която библиотеката притежава, посветена на Софроний Врачански. На постери ще бъде представен живота и делото на Софроний Врачански.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета