Терористът от Нова Зеландия посетил Плевен преди няколко месеца

Той е бил в страната ни в периода 9-15 ноември 2018 г.

Брентън Тарант, който е заподозрян за смъртта на 49 души в две джамии в Нова Зеландия, е бил в България през ноември 2018 година. Пътувал е като турист. Кацнал е на Летище София с полет от Дубай на 9 ноември и е останал у нас до 15 ноември. От столицата е наел автомобил и е пътувал по исторически обекти в страната. Преминал е през Дряново, Плевен, Велико Търново, Асеновград, Пловдив, Бачково, Казанлък, Банско, Перник. Излетял е от България с полет към Букурещ. Там отново е наел кола и е заминал към Унгария. Това обясни главният прокурор Сотир Цацаров след извънредно заседание при премиера Бойко Борисов, съобщава tribune.bg.

Събраните данни до момента сочат, че той е бил в страната ни като турист, няма никакви данни за терористична дейност или контакти на Брентън Тарант. Проверени са всичките маршрути, СИМ карти, банкови карти, местата, на които е отсядал.

Брентън Тарант е бил на Балканите и през 2016 година. Бил е в региона на 28-30 декември. Пътувал е до Сърбия, Черна гора, Хърватска. Тогава е пътувал с автобус и не е минавал през България. Като цяло е посещавал места, свързани с историята на Балканите и войни между християни и мюсюлмани.

"Предстои работа по отношение на изясняване на местата, където е престоявал и преспивал. Една от задачите е да установим дали е имал контакти с български граждани и дали има лица, които са го съпровождали. Отделът по контратероризъм работи от момента на извършване на този терористичен акт. Предстои тази вечер да получим допълнителна информация по отношение личността на извършителите и евентуално, ако има други лица, да установим дали и те са пребивавали на територията на България", каза вътрешният министър Младен Маринов.

По никакъв начин този ужасен акт не бива да се свързва с Българи, каза вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева. Ние сме пример за етническа толерантност, допълни тя и изрази искрени съболезнования.

Нашите специални служби са с постоянен контакт с специализираните служби в Нова Зеландия, САЩ, Австралия, Сърбия, Черна гора за изясняване на всички обстоятелства около терористичния акт.