Кмет на плевенско село се изправя пред съда, обвинен е в престъпление по служба

Състав на Плевенски окръжен съд ще разгледа делото на 20 март

На 20 март, състав на Плевенски окръжен съд ще разгледа дело, образувано по обвинителен акт на Окръжна прокуратура - Плевен, против С.О. от с. О., област Плевен.

Обвинението срещу него е за това, че на 11.07.2017 г. в с.О., обл.Плевен, в качеството му на длъжностно лице, което заема отговорно служебно положение – кмет – превишил правата си, като разрешил на Х.И.Г. от гр.Л., Плевенска обл., да извърши добив и транспортиране на дървесина, общинска собственост на Община П., каквито правомощия той нямал, а същите били от компетентността на Общински съвет – гр.П. и на оправомощени от директора на Държавно горско стопанство – П. служители в стопанството.

Горното е извършил с цел да набави за Х.Г. от гр.Л. облага в размер на 8250 лева, явяваща се пазарната стойност на незаконно добитата дървесина и от това са настъпили значителни вредни последици за Общината, в размер на 9750 лева, представляваща сума от пазарната стойност на дървесината и нанесената щета от незаконно отсечените дървета - престъпление по чл.282, ал.2, предл.1 и 2, във вр. с ал.1, предл.4 от НК.