Новите пенсионери няма да бъдат ощетени при изчисляване на пенсията им

Това стана ясно след среща, свикана от премиера Бойко Борисов за новата формула за пенсиите

Новите пенсионери няма да бъдат ощетени при изчисляване на пенсията им. Това стана ясно след среща, свикана от премиера Бойко Борисов за новата формула за пенсиите, съобщава tribune.bg.

„Волята на премиера е да не се допуска ощетяване на нито едно лице, ние ще продължим разговора за това как ще се изпълни това решение“, заяви след срещата социалният министър Бисер Петков.

„Неверни са спекулациите, че ще се намаляват пенсиите. Никой няма намерение да намалява пенсията на нито един български пенсионер“, потвърди вицепремиерът Томислав Дончев.

Пенсиите ще се изчисляват едновременно и по старата, и по новата формула. Ще се взима по-благоприятната формула. Това обяви шефът на НОИ Ивайло Иванов.

Вицепремиерът Томислав Дончев съобщи и че се предвижда да има и великденски добавки за пенсионерите. 

„Имаме амбицията да осигурим 50-53 млн. лв. за великденски добавки за пенсионерите“, съобщи той и посочи, че очаква това решение да бъде взето още тази седмица.

Новата формула за изчисление на пенсиите е част от реформа от 2014 г., която обаче влиза в сила сега. Промяната предвижда при изчисленията да отпаднат трите години в периода 1997 – 1999 г. Изчисленията показват, че чрез нея 60% от новите пенсионери ще бъдат облагодетелствани, при 11% няма да има промяна. При 30 на сто обаче се очаква да има намаление. Промяната касае само тези, които тепърва ще се пенсионират. За тези, които вече са пенсионери, няма да има промяна.