"Данониада" 2019 стартира в Плевен на 20 април

Започна записването на отборите, желаещи да участват в XXII издание на турнира

Започна записването на отборите, желаещи да участват в XXII издание на "Данониада" – единственият по рода си футболен турнир за деца до 12 г., традиционно организиран от „Данон-Сердика” АД и Министерството на образованието и науката, съвместно с Фондация „Димитър Бербатов“.

Отбори от цялата страна могат да се запишат онлайн на www.danoniada.bg. Право на участие имат всички отбори, съставени от деца на възраст от 10 до 12 години. Срокът за приемане на заявки за всяка от четирите зони е един ден преди мачовете в съответната зона.

През 2019 г. домакини на турнира отново ще бъдат градовете Плевен, Пловдив, Варна и София. Мачовете от първата фаза започват на 20 април в Плевен, следват мачове в зона Пловдив на 11 май, зона Варна на 18 май и зона София на 25 май. Финалните двубои, на които ще се разбере и победителят в тазгодишното издание на турнира, ще се проведат в началото на юни в София.

Във връзка с честванията на 100-годишния юбилей от основаването на "Данон", финалите на международна купа „Данон“ тази година ще се проведат с грандиозно спортно събитие в Барселона (Испания) – “родното място” на компанията. По едно и също време ще бъдат организирани две паралелни надпревари - за отборите победители от 2018 и за тези от 2019 година. На международния форум България ще бъде представена от отбора на ФК "Берое" (Стара Загора) – победители през 2018 г., и от тазгодишния шампион.

В рамките на турнира за трета поредна година, ще бъдат организирани специални образователни игри сред участниците и публиката. Едната има за цел популяризирнето на здравословното хранене и предоставя важната информация за хранителните навици по интересен и забавен начин в игрови формат. Другата е на тема „Събирай разделно” и е част от съвместна инициатива на "Данон - Сердика" АД и “ЕКОПАК България” (АД). С помощта на спортното предизвикателство тя разяснява на малките футболисти ползите от разделното събиране на отпадъци и им помага да разширят и затвърдят познанията си за опазване на природата.