Посланикът на Беларус с първо посещение в Плевен - pleven.utre.bg

Посланикът на Беларус с първо посещение в Плевен

25 март 2019, 16:53 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    Община Плевен

По време на срещата бяха обсъдени партньорските връзки между Плевен и град Брест

На първо посещение в Плевен от началото на своя мандат пристигна посланикът на Беларус у нас Н. пр. Александър Лукашевич. Дипломатът беше придружаван от народния представител Васил Антонов – член на парламентарната група за приятелство между България и Беларус, първия секретар Александър Антонов и първия секретар по търговските въпроси Леонид Хиневич при посолството.

Активизирането на икономическите отношения между двете страни беше основна тема на разговорите по време на среща с кмета на Община Плевен Георг Спартански. Стокооборотът възлиза на 113 млн. долара годишно, което не е желаният резултат, посочи посланикът. Но нашият бизнес заявява интерес към бутилиране на български вина и към пресни български плодове и зеленчуци. Тези продукти са добре познати у нас и нямат нужда от допълнителна реклама, убеден е дипломатът. Той предостави списък на фирми, които са готови да работят с български партньори. Наши представители ще бъдат поканени на икономически форуми, които ще се проведат в градовете Гомел, Брест, Могильовск, планира се и среща на побратимените градове от двете страни. Това са целенасочени стъпки за възраждането на общите бизнесконтакти, разказа Александър Лукашевич.

По време на срещата бяха обсъдени и партньорските връзки между Плевен и град Брест. Брестката свободна икономическа зона е също добра възможност за икономическо сътрудничество, от която вече се възползват някои български градове, към които Плевен може да се присъедини. Здравният туризъм е друга перспектива, която се разкрива, защото Беларус се интересува от оздравителни бази най-вече за деца, посочи още по време на разговорите посланик Лукашевич.

Със сигурност тази среща няма да бъде последна, защото и в България, и в Беларус има воля за оживяване на бизнесконтактите, бяха единодушни участниците в срещата.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета