Задълбочаваме сътрудничеството си с Румъния в областта на корабоплаването и транспортната свързаност - pleven.utre.bg

Задълбочаваме сътрудничеството си с Румъния в областта на корабоплаването и транспортната свързаност

28 март 2019, 06:55 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    pixabay

Държавите се ангажират да направят предпроектни проучвания за местоположението на бъдещия трети мост над р. Дунав

Министерският съвет утвърди Меморандум за разбирателство между правителството на България и правителството на Румъния за изпълнение на съвместни инициативи за подобряване на условията за корабоплаване в общия българо-румънски участък на река Дунав и за транспортната свързаност между двете страни.

Предвижда се документът да бъде подписан от транспортните министри по време на Петата среща на Съвета за сътрудничество на високо равнище между България и Румъния, която ще се проведе на 29 март в гр. Букурещ.

С документа двете страни се задължават да осигуряват ежегодно необходимото финансиране за поддържане на корабоплавателния път на р. Дунав в общия българо-румънски участък. Предвижда се изменение в действащата Спогодба между България и Румъния за поддържане и подобряване на фарватера, която е подписана през 1955 г.

В областта на транспортната свързаност, държавите се ангажират да направят предпроектни проучвания за местоположението на бъдещия трети мост над р. Дунав. Предстои страните да се споразумеят за една от следните локации: Оряхово - Бекет; Никопол - Турну Мъгуреле; Свищов - Зимнич; Русе - Гюргево и Силистра – Кълъраш. Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета