Вълнуващ и емоционален празник за първокласниците на СУ "Иван Вазов" - Плевен

Малките ученици се срещнаха с Феята на буквите

За първокласниците от СУ "Иван Вазов" 28 март беше вълнуващ и емоционален ден. Учениците имаха празник, който няма да откриете в календара, но той идва всяка една учебна година за децата, които тръгват на училище.

Събуждането на природата, прелетните птици и първите пролетни цветя ни напомнят, че учениците вече са научили буквите и могат с нескрита гордост да празнуват. Този момент се помни цял живот, защото децата осъзнават, че са се справили с трудна задача – вече могат да четат и пишат.

Подготовката за този празничен ден започва още от 15 септември, когато учениците с трепет отварят букварчето и разбират, че ги очаква едно интересно и вълшебно приключение в света на азбуката. Стъпка по стъпка те тръгват по пътя, който не винаги е лек. Техните учителки често им напомнят, че четенето и писането е магия и който овладее нейната сила, ще бъде знаещ и можещ човек.

Четенето е базисно умение, необходимо за успешен живот в съвременния свят. То е повече от владеене на писмен код. В основата е на всеки образователен процес. Четенето строи мост към знания, опит, култура и е средство за духовно развитие и усъвършенстване на човека.

В празнично украсената зала на Драматично – куклен театър "Иван Радоев"  гр.Плевен, с усмивки и голямо нетърпение, първокласниците се срещнаха с Феята на буквите. Актьорите успяха чрез позната приказка да  провокират учениците. Задаваха им въпроси, а децата показаха колко много знаят и могат. Голяма част от първокласниците бяха за пръв път актьори и се забавляваха на сцената. Празникът беше озарен от весело настроение, приятни изненади и незабравими моменти. Всеки ученик получи книжка с приказки.