456 758 лева са средствата за област Плевен в Националния план за действие по заетостта през 2019 г.

Проведе се заседание на Комисията по заетост към Областния съвет за развити

На днешното си заседание Комисията по заетост към Областния съвет за развитие, председателствана от заместник-областния управител Татяна Божинова, обсъди изготвяне на предложение до областния управител  за сформиране на Комисия за разработване на Регионална програма за заетост на област Плевен – 2019 г. и утвърждаване на Методика за оценка на предложенията от общинските администрации, на база на които ще се изготви областната програма.

В изпълнение на Националния план за действие по заетостта през 2019 г. Министерството на труда и социалната политика стартира процедура по разработване на регионалните програми за заетост. С Националния план за действие по заетостта през 2019 г., приет с Решение на Министерски съвет №20 от 18 януари 2019 г., са осигурени 8 808 000 лв. за заетост на над 2 000 безработни лица в цялата страна.

Средствата от държавния бюджет за всяка област и видовете плащания за регионалните програми за заетост са определени в Националния план за действие по заетостта през 2019 г. За област Плевен те са в размер на 456 758 лв.

До пети април общинските администрации на територията на област Плевен  следва да предоставят в Областна администрация своите предложения за включване в Регионалната програма за заетост.  От своя страна до края на април областна администрация трябва да изготви и представи в Министерството на труда и социалната политика за утвърждаване проект на Регионалната програма за заетост за област Плевен.

Всички участници в комисията разполагат с Проект на Методика за оценка и подбор на подадени предложения за включване в Регионалната програма за заетост на област Плевен. При изготвяне на Методиката са спазени всички законови нормативни изисквания, които са изискуеми при работата си по изготвянето, класирането и оценката на Регионалната програма за заетост – 2019 г.

Следващото заседание на Комисията по заетостта ще се проведе на 22 април 2019 г. /понеделник/ от 10.00 часа в Областна администрация – Плевен.