Спират семейните помощи за деца, които не посещават градина или училище

Парламентът прие на първо четене промените на ГЕРБ и Патриотите в КСО

Народното събрание прие на първо четене промените в Кодекса за социално осигуряване, внесени от ГЕРБ и Патриотите, съобщава tribune.bg. Промените на ГЕРБ предвиждат да се спират семейните помощи за деца, които не посещават градина или училище. За три дни отсъствие от забавачка и пет от училище, парите се спират за една година. Друго предложение е еднократната помощ за първокласниците да се плаща на два пъти – преди първи и втори срок, за да се гарантира, че по-малко деца ще отпаднат от училище, след като семействата им получат парите.

Законопроектът на Патриотите, който също беше приет на първо четене, предлага получаването на социални помощи да бъде обвързано с участието в програми за ограмотяване, придобиване на квалификация и полагане на общественополезен труд. В промените се залага още на трайно безработните всяка година да се поставят конкретни цели за повишаване на грамотност и квалификация, както и те да се оценяват ежегодно от Агенцията за социално подпомагане. При два пъти отрицателна оценка средствата за социално подпомагане се намаляват наполовина.

Мотивите за предлаганите промени са, че една четвърт от продължително безработните са с начално или никакво образование. Депутатите отхвърлиха законопроекта на БСП, който предвиждаше да се спират всички социални помощи, ако не се посещава училище.

Валери Симеонов посочи, че законопроектите на ГЕРБ и Патриотите подлежат на усъвършенстване, а този на БСП е „популистки и повърхностен“.

„Тези законопроекти са полезни, промените са нужни. Не приемам упреци за внасяне на промени преди изборите. Може би да спрем да работим, за да не попаднем под упреците за гонене на политически цели преди изборите. Позицията на ДПС да се отхвърлят тези законопроекти,  е саботиране на парламента“, смята лидерът на НФСБ.

Галя Захариева от ГЕРБ също подчерта, че не е съгласна с тезата за политически популизъм.

„Не съм съгласна, че санкциониращите мерки в законодателството нямат баланс с подкрепящите мерки. Подкрепящите мерки са много, а семействата не създават подкрепяща среда за децата. Видя се, че с най-меки мерки 44 000 деца се връщат в училище“, изтъкна народният представител.

От ГЕРБ коментираха още, че 13.8% от децата напускат ежегодно училище от 2013 г. насам. След приключване на първия срок през миналата година 4500 деца са напуснали учебните занимания.

Функционалната грамотност на младежите пък е 60% и напълно кореспондира на посещаемостта на училище. Това обуславя и нивата на младежката безработица в страната, която трайно се задържа на 12.7%, въпреки подкрепящите мерки от държавата.