Ген.-лейтенант Илиев радостен, че има млади хора, които доброволно избират началната военна подготовка

От 23-ма курсисти, 17 смятат да продължат развитието си в редовете на Българската армия

Заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев посети днес, 3 април, войсково стрелбище Николаево, където наблюдава занятие по огнева подготовка на обучаемите в курс по начална военна подготовка. Първото за годината обучение по чл. 59 от Закона за резерва за хора без начална военна подготовка започна на 11 март и ще приключи на 5 април. То се провежда в Единния център за начална военна подготовка в Плевен и в него участват 23-ма младежи и девойки.

Генерал-лейтенант Димитър Илиев се срещна и разговаря с младите хора и наблюдава стрелбите. „За нас е много важно да имаме обратна връзка, да знаем какви са вашите впечатления. Винаги може да споделите с вашите командири, ако имате проблеми“, каза генерал-лейтенант Илиев. Той се поинтересува от това какви учебни задачи се изпълняват в момента и как се справят курсистите.

„Много съм радостен, че има млади хора, които доброволно избират да преминат през начална военна подготовка и да станат част от резерва на Българската армия. Мотивацията им е добра, усмихнати са, споделиха, че подготовката е според очакванията“, каза пред журналисти генерал-лейтенант Димитър Илиев.

„От 23-ма курсисти, 17 смятат да продължат развитието си в редовете на Българската армия. Деветима вече са подали заявления за участие в обявени конкурси за вакантни длъжности за войници във въоръжените сили, а други осем са заявили категорично намерение да го направят“, съобщи генерал-лейтенант Димитър Илиев.

470 души са кандидатствали за обявените 185 войнишки длъжности в първия за годината конкурс на Сухопътните войски, срокът за който приключи на 22 март, съобщи генерал-лейтенант Димитър Илиев. „Това означава, че поне двама кандидатстват за едно място. Много сме обнадеждени от тези резултати, не бързаме с крайни изводи, следим процеса, но е факт, че активността, която имаме с кампанията „Бъди войник“, дава резултат. За сравнение през миналата година съотношението кандидати – обявени места средно за всички конкурси е било 1 към 1“, поясни заместник-началникът на отбраната.

В момента се провеждат конкурси за заемане на войнишки длъжности във Военноморските сили, в Националната гвардейска част, в стационарната КИС и в 68-ма бригада Специални сили. Има обявени вакантни длъжности за приемане на служба в доброволния резерв на български граждани, освободени от военна служба, без провеждане на конкурс. Срокът за подаване на документите е до 30 октомври 2019 г.

До края на годината ще се състоят още пет курса по начална военна подготовка и четири по специална военна подготовка.