Ивет Горанова след успеха в Испания: Доволна съм, но исках да съм по-нагоре на стълбичката

За мен това беше най-важното състезание за тази година, призна плевенчанката

Ивет Горанова заяви, че е доволна от представянето си на шампионата в Гуадалахара (Испания), но е искала да бъде на финал. Преди броени дни 19-годишната плевенчанка постигна пореден голям успех в кариерата си, след като завоюва бронзов медал в категория до 55 килограма кумите на 54-ото европейско първенство в Гуадалахара.

Така Ивет се превърна в първата жена в историята на българското олимпийско карате с медал от европейско първенство.

"За мен това беше най-важното състезание за тази година. Доволна съм от представянето си, но исках да съм по-нагоре на стълбичката. И трите момичета, които бяха преди мен, ги победих две седмици по-рано на турнира Премиер лига в Залцбург. В деня на елиминациите не се чувствах добре физически, губех концентрация по време на мачовете. Но това, че играх срещу Терлюга за бронза ме мотивира повече, защото тя ме беше победила на турнир от Премиер Лигата в Китай. Знаех, че трябва да се концентрирам. Една среща може да я вземеш само, ако си по-концентриран и психически подготвен от противника", каза Горанова, цитирана от БНР, на пресконференция днес.

"На Европейското първенство ми беше по-трудно, отколкото на световното миналата година, защото си бях наложила на 100 процента да взема медал. А на световното не мислех за медалите, излизах среща за среща", добави 19-годишната състезателка.

Старши треньорът Ангел Ленков заяви, че от треньорския щаб може да определят представянето на континенталния шампионат като много добро. В него са участвали 508 състезатели от 51 страни. Освен бронзовото отличие на Горанова България има и седмо място на Александра Стублева.

"В категорията на Горанова имаше 37 участнички, а на Стублева - 34. Александра беше ощетена от съдиите, тя също трябваше да играе за бронза. Ивет направи два трудни първи мача и след това три блестящи. Има някакво напрежение межди нея и Терлюга, но то не е от българска страна. Мачовете между двете ще бъдат интересни в бъдеще", добави Ленков.

"Щастливи сме, радостни от успеха. Това е първи медал за женското карате в България от европейско първенство. Сега вече оценяваме този успех и можем да се зарадваме. На 10 април очакваме решение дали Ивет ще участва на Европейските олимпийски игри в Минск и това ще бъде следващата ни цел", завърши наставникът.