Областният управител поздрави проф. Горчев за наградата "Офицер на Ордена на академичните палми"

Това е висока оценка и за плевенския медицински университет, отбеляза Мирослав Петров

Областният управител Мирослав Петров и неговият заместник д-р Красимир Трифонов присъстваха на удостояването на чл.-кор. Проф. Григор Горчев с френското държавно отличие „Офицер на Ордена на академичните палми“. Орденът му бе връчен лично от посланика на Република Франция у нас Н.Пр. Ерик Любедел. Това се случи в началото на тържествената промоция по дипломиране на Випуск 2019 на Факултет „Обществено здраве“ в МУ – Плевен.

"Това е признание не само за значимите професионални достижения и иновативни нововъведения на проф. Горчев, но и висока оценка за плевенския медицински университет”, коментира областният управител Мирослав Петров. Той и неговият заместник д-р Красимир Трифонов лично поздравиха проф. Горчев за наградата и изразиха своята увереност, че в бъдеще ще има още поводи за подобни признания.

Проф. Горчев е удостоен с френското държавно отличие с указ от 14 юли 2018 година на Министър-председателя и по предложение на Министъра на образованието на Френската република. Орденът се присъжда за високи постижения в областта на образованието и за принос към международното интегриране на университета.

Наградата е учредена от император Наполеон Бонапарт през 1808 г., а в сегашната си форма е въведен с декрет на 4 октомври 1955 г. Отличието е създадено за университетски преподаватели, но днес то е достъпно за всички, работещи в сферата на образованието. Това е най-старата съвременна френска награда и е най-високата за дейци в образованието.