Ученици от Езикова гимназия – Плевен – победители в състезания по проект "Бъди във форма за Европа" – Еразъм+

Присъстваха 36 ученици и 27 учители от Румъния, Гърция, България, Полша и Италия

Eкип от ПГПЧЕ – гр. Плевен участва във втората международна среща в гр. Пиаца Армерина, остров Сицилия, по проект "Бъди във форма за Европа" - програма Еразъм+, на която присъстваха 36 ученици и 27 учители от Румъния, Гърция, България, Полша и Италия.

Темата на срещата беше „Избягване на междукултурните различия и не на дискриминацията”. Бяха представени презентации от учители и ученици, които отразяваха темата по отношение на международната и националните политики, начини и методи на възпитание и обучение в училищата на страните-партньори по проекта, отношението на обществото към проблема в отделните държави.

Екипът на учениците в състав: Елица Неделчева, Пламена Церянска, Маринела Йорданова, Милвена Михова, Петя Райчева, Ива Александрова от XIIд клас и Теодор Димитров и Александър Александров от XIв клас, оставиха силно впечатление у присъстващите със задълбочените си познания по темата, по въпроси, свързани с ценностите на Европа и културата, обичаите и традициите на държавите-партньори по проекта, както и с отличното владеене на английски език – работният език на проекта. Те заслужено спечелиха две от организираните състезания по дейностите на проекта, с което се гордеят ръководителите им: Грета Димова – заместник-директор и координатор на проекта и старшите учители: Жоржета Каменополска, Милена Маринова и Таня Илиева.

Силен интерес предизвика срещата с мигранти от Мали, Гвинея, Замбия, които се адаптират към италианската действителност благодарение на фондация „Дон Боско 2000”. В оживени дискусии, разкази и споделяне на мнения стана ясно какво се предприема по този проблем във всяка държава-партньор по проекта.

Запомнящо се ще остане и посещението на гр. Сиракуза и остров Ортиджа, някога описани от Цицерон като „най-великите и най-красивите гръцки колонии“. Древният център на Сиракуза е включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Интересен беше и фактът, че в този град се е родил, живял и умрял Архимед.

На раздяла в прощалните сълзи и прегръдки се прокрадваше утешителната мисъл, че създадените нови приятелства са завинаги, че споделените практики, опит и знания са ценни за всеки един, че е затвърдено самочувствието за съзидателно отношение към обществото, т.е. младите хора са във форма за градивно европейско бъдеще.