Горанов: Наблюдава се спад на безработицата и ръст на промишленото производство

Повишава се оценката на домакинствата за текущото финансово състояние

През месец февруари регистрираната безработица достига 6.2%, което е понижение с 0.8% пункта спрямо същия месец на 2018 г. Данните представи финансовият министър Владислав Горанов по време на редовното заседание на Министерския съвет, съобщава tribune.bg.

През март общият показател на бизнес климата се повишава с 0.3% пункта, воден от по-добрите очаквания на фирмите от търговията на дребно.

Индикаторът на доверието на потребителите също се подобрява през март месец, отчете министърът на финансите.

"Повишава се още оценката на домакинствата за текущото финансово състояние, както и за бъдещата икономическа ситуация, което е добра новина“, отбеляза министър Горанов.

Промишленото производство и оборотът също отчитат ръст от началото на 2019 г., като последните данни за февруари показват повишаване от 6.6% и 6.9% спрямо 2018.

"По-благоприятната динамика се дължи на продажбите от износ, които нарастват с 13,5 %, подкрепени от производството на химически продукти и производството на електрически съоръжения.

"През януари растежът на износа на стоки нараства с 8,4% спрямо същия месец на 2018. То се наблюдава основно към страни от ЕС, но има нарастване на износа и в трети страни“, каза още той.

Кредитът за частния сектор също се развива положително и през февруари 2019 г. Растежът се ускорява до 8.7% на годишна база, отчете Горанов.

"Във всяка една сфера икономиката се развива, расте“, подчерта премиерът Бойко Борисов.