Български ИТ компании могат да пoлучат катарско финансиране за излизане на глобалния пазар

България има най-бързо развиващия се сектор на информационните и комуникационни технологии в Югоизточна Европа

Български компании от сферата на високите технологии могат да кандидатстват за катарско финансиране, с което да разширят дейността си и да излязат на глобалния пазар. Това стана ясно по време на среща на заместник-министъра на икономиката Александър Манолев с министъра на търговията и индустрията на Държавата Катар Али бин Ахмед Ал Куари и председателя на Катарските свободни зони Ахмад бин Мохамед Ал Сайед. Договорено бе да се предостави допълнителна информация и подробни критерии как и кои компании могат да кандидатстват за подобно финансиране. Катар заделя сериозни средства за развитие на сектора на информационните и комуникационни технологии и за тях представлява интерес привличането на компании с потенциал да растат.

„България има най-бързо развиващия се сектор на информационните и комуникационни технологии в Югоизточна Европа и това със сигурност е област, в която имаме сериозен потенциал за растеж“, подчерта зам.-министър Манолев. Той допълни, че България е сред страните с най-бърз интернет в света, а общият оборот на услугите в ИКТ сектора се е увеличил с 300% през последните 7 години и достигна 2,5 млрд. евро. „Всяка година българските университети подготвят над 4 000 специалисти за този сектор. Така че това е отрасъл, в който имаме сериозни традиции и, надявам се, още по-голямо бъдеще“, каза още икономическият заместник-министър.

По време на срещите бяха представени и възможностите за инвестиции в България и предимствата, които страната ни може да предложи – атрактивна данъчна система, квалифицирани кадри, редица насърчителни мерки, достъп до единния европейски пазар и редица други. „За да имаме устойчивост на резултатите в двустранните ни икономически отношения е много важно да създаваме и повече предпоставки бизнесът от двете страни да се среща и да обменя информация“, подчерта зам.-министър Манолев. Той отправи покана катарските му домакини да посетят страната ни през втората половина на годината заедно с представители на бизнеса.

Зам.-министър Манолев е в Катар начело на бизнес делегация включваща 30 наши компании. Визитата е част от официалното посещение на президента на Република България Румен Радев в Ливанската Република и Държавата Катар. Той участва и в среща с Катарския инвестиционен фонд по време на която бяха предложени няколко конкретни проекти за инвестиции в страната ни.