Донор от Плевен спаси живота на 20-годишен пациент

Донорът е 28-годишен мъж с мозъчен кръвоизлив от Плевен

В Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Св. Екатерина“ 20-годишен пациент получи ново сърце след успешна трансплантация. Под ръководството на директора на болницата проф. Генчо Начев екип от трансплантолози извърши първото за 2019 г. присаждане на сърце. Донорът е 28-годишен мъж с мозъчен кръвоизлив от Плевен.

Трансплантацията е протекла успешно, пациентът е преведен в реанимацията, контактен е и диша самостоятелно. От две години и половина той е в листата на близо 40 чакащи за сърдечна трансплантация пациенти. През това време животът му е поддържан с помощта на изкуствено сърце, поставено в болницата. Това е твърде дълъг период за пациент в подобно състояние.

От рестарта на сърдечните трансплантации през 2003 г. досега в УМБАЛ „Св. Екатерина“ са извършени близо 70 присаждания на сърце.
Лекарите от болницата благодарят на близките на донора за изключително хуманния акт в толкова тежък за тях момент, както и на колегите си координатори на донорски ситуации за отличната колаборация и професионална реакия в спасяването на човешки живот.