Червени балони полетяха над СУ "Иван Вазов" по повод Световния ден на хемофилията

Проявлението на хемофилията е по целия свят и засяга 1 мъж на 6 000 души мъжко население и 1 жена на 1 000 000 души

Днес, 17 април, е Световният ден на хемофилията. За пръв път той се отбелязва през 1989г.,а датата е избрана в чест на основателя на Световната федерация по хемофилия Франк Шнабел, роден на тази дата. През годините този ден се превръща в събитие от световна величина, което се отбелязва в над сто държави.

В знак на съпричастност към болните от хемофилия, миналата година, за първи път в град Плевен, бе осветен Мавзолея в червено. Учениците от IV„ д’’клас при СУ „Иван Вазов” за втора година отбелязват тази дата. Те пуснаха пред сградата на училището червени балони към небето, като доказателство, че се присъединяват към събитието и показаха, че във всеки един от тях има желание за съпричастност и подкрепа. Споделиха благородната кауза и, затова че имат съученик от класа със заболяването, съобщават от училището на своя сайт.

Проявлението на хемофилията е по целия свят и засяга 1 мъж на 6 000 души мъжко население и 1 жена на 1 000 000 души. Към момента лечение на заболяването няма, но терапията осигурява на болните пълноценен живот.

Инициативите имат за цел да информират обществеността за характера на заболяването и да подкрепят хората с вродени нарушения в кръвосъсирването и техните близки.