Без детски надбавки за година при 5 неизвинени отсъствия от училище

Парламентът гласува на второ четене промените в Закона за социалното подпомагане

При 5 неизвинени отсъствия от училище родителите на детето остават година без детски надбавки, реши парламентът. Депутатите приеха на второ четене промените в Закона за социалното подпомагане и с тях се затягат правилата за получаване на социални помощи у нас, информира tribune.bg.

Народните представители одобриха предложенията на ГЕРБ, които предвиждат получаването на социални помощи да се обвързва с редовното посещение на задължителните форми на училищно и предучилищно образование. Така при 3 дни отсъствия на детето в месеца или 5 неизвинени отсъствия на ученика по неуважителни причини, социалните помощи ще се спират за период от една година.

Държавата не спестява в бюджета спрените помощи към определено семейство. Средствата отиват в съответната детска градина или училище, където ще могат да бъда използвани за осигуряване на равния достъп на детето до образование.

С направените днес законови промени в Закона за социалното подпомагане помощта за първокласник ще се изплаща вече на две равни части – в началото на първи и втори учебен срок, а целта е да се задържат учениците в училище.

По предложение на „Обединени патриоти“ се прецизира в закона недобросъвестното получаване на социални помощи. В частност за в бъдеще няма да е възможно да се правят пищни и шумни сватби за 2-3 хиляди лева от хора на социални помощи.