Поетесата Витка Витанова гостува в СУ "Иван Вазов" – Плевен

Нейно произведение е поместено в учебна тетрадка по български език за втори клас

В зала "Европа" се състоя вълнуваща среща на второкласниците от СУ "Иван Вазов" с педагога и член на Дружеството на писателите в Плевен – Витка Витанова. Поводът да се докоснат до нейното творчество е, че тя е и христоматиен автор. Нейно произведение е поместено в учебна тетрадка по български език за втори клас и името й е редом до класиците на детската поезия Леда Милева, Веса Паспалеева, Асен Босев.

В непринуден разговор с учениците от II „a“, II „б, ll „в“, ll“г“,  ll“д“, II“е“ класове и класните ръководители В. Витанова сподели, че е завършила руска филология в Софийския университет   "Св. Климент Охридски". Преподавала е в ТСА „Никола Фичев“- Плевен. Автор е на статии в сборници и книги. Нейни хумористични разкази са публикувани в списания и вестници.

С удоволствие и  обич пише за децата,  вдъхновена от желанието на своята внучка. Витка Витанова е издала книгите: „101 гатанки. Изворче на доброто“ ; „Блага дума“ ; „Слънчева пътечка“ ; „Имам си калинка“ ; „С червен молив“ – фейлетони ; поетичен сборник „Сърдечен зов“.

Основният стремеж на поетесата е да създава художествени творби, които да съхраняват в себе си общочовешки, национални и семейни традиции и добродетели.

Интерес предизвикаха авторските гатанки на В. Витанова. Чрез тях второкласниците провериха  знанията си,  своята съобразителност и досетливост.

Яснотата в книгите на поетесата, четивността, популярността на персонажа ги правят четиво, което децата от начална училищна възраст приемат с радост.

Достойнство за творбите на В. Витанова е и фактът, че всяка от тях води до поука. До нея малките читатели достигат неусетно, тъй като поетесата ясно и образно разказва интересни случки с предмети, животни и хора.

Емоционалната среща завърши със затрогващи стихове, посветени  на  Васил Левски –  поздрав, отправен към учителите Вили Атанасова,  Елка Станчева, Маргарита Нейкова, Силвия Георгиева, Стелка Кръстева и Олег Маринов. Апостолът на свободата и сега живее в нашата кръв, в нашите мисли, в нашата съвест.

С пожелание за нови творчески успехи и здраве,  учениците се разделиха с обаятелната поетеса, стискайки в ръцете си новите пъстри книжки с автограф.