Див екшън край Плевен: Гонка, стрелба и полицай, нападнат с брадва

По случая е образувано досъдебно производство

На 24.04.2019 г. по утвърден план на директора на ОДМВР-Плевен, в с. Лепица по посока с. Чомаковци, общ. Червен бряг, служители на СПС при ОДМВР-Плевен са подали сигнал за спиране със стоп-палка по образец на МВР на движещи се товарен автомобил и лек автомобил с български регистрационни номера. Водачите на автомобилите не са изпълнили подадения сигнал и са продължили движението по посока с. Чомаковци. На входа на с. Чомаковци втори екип на служители на СПС при ОДМВР-Плевен са подали сигнал за спиране на автомобилите със стоп-палка по образец, при което водачите отново не са изпълнили подадения сигнал и са продължили движението си.

При предприетото преследване на кръстовище в с. Чомаковци товарният автомобил намалява скоростта и от двете предни врати скачат две лица.

Едното лице е побягнало и е проникнало в двора на частен имот,  направило е опит  да се скрие в кучешка колиба, където е посрещнато от обитателя й, след което е задържано. Водачът на товарния автомобил е излязъл и с дървена дръжка от брадва  е предприел нападение спрямо полицейски служител от СПС, като му е нанесъл удари. Полицейският служител след предупреждение и изстрел с помощно средство „стоп-патрон“ в безопасна посока се отдръпнал, но нападението е продължило, след което при повторно предупреждение е използвал служебното си оръжие с помощни средства „стоп-патрони“ и нападателят е задържан. На същия му е оказана незабавна медицинска помощ, без опасност за живота. На полицейския служител е причинена средна телесна повреда на дясна ръка.

Вследствие на предприетото преследване на втория автомобил по земен път преди с. Чомаковци по време на движение водачът е скочил и се е укрил. Спътникът му на предна дясна седалка е задържан.

Двата автомобила са иззети на съхранение в обект на ДГС-Червен бряг.

При проведените процесуални действия е установено, че същите са натоварени с незаконно-придобити дърва за огрев с общо количество 3 кубични метра.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.235, ал.2 от НК под надзора на РП-Червен бряг. Работата по случая продължава разследващ полицай от РУ-Червен бряг.