Цветослав Острев - лидер по асистенции в редовния сезон на НБЛ

Опитният гард на плевенчани беляза още една силна кампания зад гърба си

Цветослав Острев от Спартак Плевен е най-добрият подавач за сезон 2018/19 на Национална баскетболна лига. Опитният гард на плевенчани беляза още една силна кампания зад гърба си и за пореден път се доказа като важна съставка от всеки един отбор, чиито цветове е защитавал. 175-сантиметровият баскетболист записа средно по 6.1 асистенции на мач с екипа на Спартак Плевен, което му осигури и първото място в класацията. Следван е от Златин Георгиев и Брендън Браун с еднакво средно постижение от 5.0 завършващи подавания. Последните две места заемат Патрик Рембърт с 4.6 и Мартин Коцев с 4.5.

Гардът на Спартак Плевен се отчете и със средно по 12.0 точки и 4.3 борби на мач. С  опитът си пък спомогна за изграждането на приятния баскетболен облик, който ни предостави плевенския тим този сезон. Една от най-ярките изяви на Цветослав Острев бе „гръмотевичното“ му представяне в навечерието на един много специален момент, свързан с наставника на Спартак – Александър Дяковски. Навръх 36-ия рожден ден на най-младия специалист у дома, неговите „войници“ сразиха страховития шампион Левски Лукойл с 90:83 в епична битка. В големия герой за възторжената победа се превърна именно Цветослав Острев, който наниза цели 31 точки и заформи коефициент на полезност от 36. Вечерта за 175-сантиметровия гард бе наистина феноменална, а споменът вероятно ще топли дълго неговата душа и тази на верните фенове на Спартак Плевен!

Цветослав Острев е един от най-обичаните баскетболисти в Плевен. Опитният играч прекарва значителна част от кариерата си именно в Спартак, а това го превръща в истинска легенда на клуба.

За да разберем повече за това как се чувства, се свързахме лично с Цветослав Острев, който даде специално интервю за сайта на НБЛ

Kакво е настроението, след като бе отличен като най-добрия подавач през редовния сезон в НБЛ?

 По принцип не гледам статистики и не знаех, че съм първи по този показател. Баскетболът е отборна игра, няма да ги направя тези асистенции, ако моите съотборници не вкарват. Не отдавам голямо значение на тази индивидуална награда. Ако мога да я заменя с класиране на полуфиналите, ще го направя на 1000%.

Има ли нещо, на което дължиш тази награда и без което тя нямаше да бъде възможна?

 Ако не вкарваме, това няма как да стане факт. Това е заслуга не само на мен, но и на целия екип. Ние сме отбор, който обича нападението, обича да вкарва. Нашият стил на игра е такъв, че предразполага да правя много асистенции. Нещо, което на мен лично ми допада. 

Какво да очакваме от Спартак Плевен в плейофите срещу вицешампиона Балкан?

Виждаме какво е класирането и на двата отбора, както и сравнението като структура и организация на двата тима. Те имат голямо предимство. Не винаги обаче по-добрият побеждава. Имаме си нашите шансове. Трябва да подходим сериозно. Важно е да изпълняваме тактическите указания. Балкан е много добре тактически подготвен отбор, а освен това имат и добри играчи. Разбира се, трябва да подходим и позитивно. Всичко се случва. Пожелавам си трети мач. Близкото бъдеще ще покаже какво ще се случи.

Вече си носил екипа на Балкан. Пазиш ли сантименти към този клуб?

Да, разбира се, че пазя, както и във всеки клуб, в който съм играл, но това е само докато изляза да загрявам преди мача, след това няма място за сантименти. 

Кой беше мачът през сезона, който никога няма да забравиш?

 Мисля, че няма такъв. Надявам се тепърва да предстои! 

Мислиш ли за оттегляне от баскетболната игра?

 Всяко лято. Аз съм вече на такава възраст, в която малко или много имам някакви болежки, но стискам зъби и играя. Но и положението в България е такова, че в доста отбори не е ясна ситуацията от финансова гледна точка. Всяко лято има неяснота в по-голямата част от отборите. Това също до голяма степен е фактор. Все си мисля, че не ми е дошло времето да се отказвам. Мисля го, но по-скоро се подготвям психически за момента. Но като желание за игра, все още имам такова. Имам желание да остана в отбора и през следващия сезон, но това е въпрос за договорка през лятото.

Нещо, което искаш да споделиш пред всички наши читатели?

Тази игра е за феновете. Ние се стараем да си правим кефа, но и в същото време да им доставяме удоволствие на тях чрез красива игра. Защото имахме няколко мача, в които не я показахме, но те издържаха. Най-много ме радва този сезона това, че залата се пълни. Има доста хора на нашите мачове. Много пъти сме падали в Плевен, но хората са ни изпращали с аплодисменти, защото са виждали желание и борба за игра. Това е един оценка на това, което показваме. Не се притеснявам от тази гледна точка. Пожелавам на хората да са живи и здрави и да идват колкото се може по-често на мачове на Спартак.