Агенцията по пътна безопасност настоява за тестове на шофьорите над 60 години - pleven.utre.bg

Агенцията по пътна безопасност настоява за тестове на шофьорите над 60 години

28 април 2019, 15:20 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    pixabay

Причината е в зачестилите катастрофи, предизвикани от водачи в пенсионна възраст

Да се въведат тестовете за шофьори над 60 години. За това настояват от Държавната агенция по пътна безопасност, предаде БНТ. От Агенцията са категорични, че по-възрастните шофьори трябва да преминават  през психологически и физически тестове. Причината е в зачестилите катастрофи, предизвикани от водачи в пенсионна възраст.

Над 120 са катастрофите през последните две години в Русе с участието на хора над 60 години. Над 100 са ранените, 4 са загиналите. Само тази седмица 95-годишен мъж намери смъртта си на пешеходна пътека, защото беше блъснат от автомобил, управляван от 71-годишен шофьор. Друг водач на същата възраст се преобърна с колата си по таван в центъра на града.  На форум в Русе, посветен на пътния травматизъм, представители на различни институции коментираха до колко са адекватни зад волана възрастните шофьори.

 „Когато станат на 60 години не да имат безсрочна книжка, а напротив по-често да подлежат на физическа и психологическа проверка“, посочи председателят на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Малина Крумова.

Тя обаче посочи и друга тревожна тенденция- все повече млади хора, употребили наркотици, сядат зад волана Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета