НАП напомня: На 30 април изтича срокът да декларираме доходите си

Силен ръст на подадените декларации по интернет

От НАП напомнят, че утре изтича срокът за деклариране на доходите. Остава само един работен ден – 30 април, за подаване на декларациите за физическите лица и плащането на данъка върху доходите. Приходната агенция очаква повече от 50 000 формуляра.

Запазва се тенденцията повече от половината данъчни декларации за доходите на физическите лица да са подадени по интернет с ПИК на НАП или електронен подпис. 5 календарни дни преди края на кампанията в приходната агенция са получени малко над 450 000 формуляра. До момента ПИК имат близо 600 000 лица, като данъчните очакват за пръв път през тази година броят на подалите документите си онлайн да е повече от този на избралите хартията.

Също до края на април се декларират авансовите данъци за първото тримесечие на 2019 г. най-често от  упражняващи свободни професии, земеделци и наемодатели. Също до края на април самоосигуряващите се трябва да подадат осигурителната декларация 6, с която се определят окончателните вноски за социално и здравно осигуряване, припомнят още от НАП.