Днес изтича срокът за подаване на данъчните декларации

Най-лесната възможност е документът да се попълни и подаде по електронен път с персонален идентификационен код

Днес е последният ден за подаване на декларациите на физическите лица и плащането на данъка върху доходите им, получени през 2018 г.

Най-лесната възможност е документът да се попълни и подаде по електронен път с персонален идентификационен код (ПИК). Кодът може да бъде получен в офис на Националната агенция за приходите безплатно. Над 600 хил. души вече го притежават. Електронната система за подаване ще работи до полунощ, уверяват от НАП. През тази година данъчните очакват за пръв път е-декларациите да бъдат повече от хартиените.

Тези, които предпочитат да попълнят формуляра на хартия, могат да го изпратят в НАП по пощата с обратна разписка или да го подадат в офиса на приходната администрация по постоянния си адрес.

Днес изтича срокът и за плащане на данъка. Това също може да стане електронно с банкова карта и без такси чрез електронна услуга на НАП, достъпна на сайта www.nap.bg.

Също до края на април се декларират авансовите данъци за първото тримесечие на 2019 г. най-често от упражняващи свободни професии, земеделци и наемодатели. Също до края на април самоосигуряващите се трябва да подадат осигурителната декларация 6, с която се определят окончателните вноски за социално и здравно осигуряване, припомнят още от НАП.

И през тази година от приходното ведомство предлагат възможност за клиентите си да проверят всички изплатени им суми извън трудов договор през 2018 г. чрез електронна услуга с ПИК или е-подпис. В справката се виждат всички хонорари, възнаграждения по граждански договори и други, които могат просто да бъдат преписани в декларацията. Така, според данъчните, рискът от пропуски и грешки значително намалява.