Синоптиците предупреждават: Около Гергьовден започва застудяване

През следващата седмица от понеделник се очакват температури, напомнящи зимните

Времето през май ще бъде типично за този месец. Започва доста мрачно, на някои места в Южна България със слаби превалявания, а вечерта в крайните северозападни райони ще се наблюдава разкъсвания на облаците. Над крайните южни и източни райони на страната през по-голямата част на деня времето ще остане предимно облачно, а следобед около планините на Южна България и в източните райони ще има превалявания. Максималните стойности днес са между 18 и 23 градуса. 

През следващото денонощие облачността чувствително ще намалее и ще бъде слънчево. От края на тази и началото на следващата седмица от север към почти цяла Европа се спуска студен въздух, който ще достигне и нашата страна в понеделник. Под негово влияние на много места ще има валежи и грамотевици. 

Утре предстои един хубав и приятен пролетен ден - предимно слънчев. Ще има леки заоблачавания, но с малка вероятност за валежи. Очакват се температури от 21 до 26 градуса, каза в "България сутрин" синоптикът Симеон Матев.

В събота времето леко се променя, като през по-голямата част на деня ще бъде слънчево, но следобед ще започне съществено заоблачаване. В нощта срещу неделя ще има превалявания, основно в Западна България. В неделния ден ще превалява и в Централна България, но валежите ще бъдат краткотрайни. 

През следващата седмица от понеделник се очакват температури, напомнящи зимните. От северозапад със силни ветрове ще навлиза много студен въздух. Ще има превалявания и прегърмявания. Лошото време ще продължи до сряда.

През май в температурно отношение ще има поне десетина дни, в които ще ни се струва много студено, защото ще бъдат с температури доста под обичайното. Очакванията за валежите са да бъдат разпределени равномерно и основно в западната половина на страната. Температурите ще бъдат близки до средните. Около Гергьовден се очаква застудяване. 

През второто десетдневие на месеца се очакват превалявания, а през третото - времето ще се затопля. Това съобщи синоптикът Симеон Матев пред Bulgaria ON AIR.