Георги е сред най-разпространените мъжки имена в нашата страна

През 2018 г. е най-предпочитаното име за новородените момчета и най-често срещаното име сред мъжете

В българския народен календар Гергьовден е един от най-големите и обичани празници през годината. На 6 май Българската православна църква чества деня на Свети Георги Победоносец, почитан у нас още от покръстването на българите преди 11 века.

Георги е сред най-разпространените мъжки имена в нашата страна. През 2018 г. е най-предпочитаното име за новородените момчета и най-често срещаното име сред мъжете. 

Шести май се чества и като Ден на храбростта и на Българската армия. Празникът е официално учреден на 9 януари 1880 г. с указ на княз Александър I Батенберг.

Свети Георги (от гръцки „земеделец“) е покровител на земеделците, овчарите и стадата. С Гергьовден се поставя началото на новата стопанска година, което определя изключително богатата му обредност, свързана с плодородието, земеделието, скотовъдството и връзката на човека с природата.

Общо българите празнуващи на днешния ден, по данни на НСИ, са 230 213 души - 171 009 мъже и 59 204 жени. Това са всички с имената Георги, Ганчо, Генчо, Гошо, Жоро, Гочо, Генко, Гергин, Геро, Гергана, Гергина, Ганка, Гена, Генка, Глория и др.